Colne Valley Cemetery

Britse militaire begraafplaatsen

Beschrijving

De Britse militaire begraafplaats Colne Valley Cemetery te Boezinge (Ieper) is beschermd als monument. De bescherming omvat de rechthoekige begraafplaats, met inbegrip van het toegangspad, de omheiningsmuurtjes en het toegangshek, het Cross of Sacrifice' en alle beplantingen.

Waarden

De Britse militaire begraafplaats Colne Valley Cemetery is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde, historische waarde

artistieke en historische in casu architectuurhistorische waarde:
Kleine begraafplaats ontworpen door W. C. Von Berg. Ze is omheind door een bakstenen muur, afgedekt met witte natuurstenen, waarachter een groenscherm werd aangelegd. Bij de toegang is de muur gebogen. Centraal vooraan staat het 'Cross of Sacrifice'. Het geheel wordt getooid met bloemperken, struiken en meidoorns.

in casu historische context en militair-historische waarde:
Eén van de kleinste Britse militaire begraafplaatsen, die in juli 1915 gestart werd door de 49ste divisie. Maar liefst 30 van de 47 Britten die hier tussen juli 1915 en februari 1916 begraven werden 1 behoorden tot deze divisie. Tegen juli 1917 lag de begraafplaats in het niemandsland, tijdens de Slag bij Pilckem Ridge kon ze heroverd worden.

Kleine Poezelstraat (Ieper)
Kleine Britse militaire begraafplaats met doden uit de Eerste Wereldoorlog, ontworpen door W.C. Von Berg. De begraafplaats is ommuurd en bevat een smeedijzeren toegangshek, een 'Cross of Sacrifice' en vier onregelmatig aangelegde rijen met witte grafstenen.