Herenhuis in neoclassicistische stijl

Woningen en parochiekerk Heilige Maria Magdalenakerk

Het herenhuis in neoclassicistische stijl is beschermd als monument.

Waarden

De Minderbroedersstraat 1 is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde

Een neoclassicistisch herenhuis met uitzonderlijke monumentale gevel, oorspronkelijke raamverdelingen en typische kroonlijst met attiek.

Binnenin is heel wat bewaard gebleven uit de verschillende bouwfases.

Minderbroedersstraat 1 (Brugge)
Monumentaal, neoclassicistisch breedhuis van vijf traveeën en twee en een halve bouwlaag onder mank zadeldak, met oudere kern, zie kelderopeningen en scherpe dakhelling met ingewerkte mezzanino. Opgetrokken in 1849-1850 naar ontwerp van architect I. Alleweireldt (Brugge), na afbraak van het godshuis van de Bakkers circa 1795, dat het bouwblok tussen de Zwarteleertouwers-/ Kruitenbergstraat innam, zie tekening van J. Beerblock (1796). Bepleisterde en beschilderde lijstgevel met sterk horizontaliserend en reeds plastisch karakter.