Beschermd monument

Bard Cottage Cemetery

Beschermd monument van tot heden

ID
12805
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/12805

Besluiten

Britse militaire begraafplaatsen
definitieve beschermingsbesluiten: 01-04-2009  ID: 4597

Rechtsgevolgen

Meer informatie over de rechtsgevolgen van beschermingen vind je op onze website.

Beschrijving

De Britse militaire begraafplaats Bard Cottage Cemetery te Boezinge (Ieper) is beschermd als monument. De bescherming omvat de begraafplaats, de 'Stone of Remembrance' geflankeerd door twee bakstenen toegangsgebouwen aan de straatzijde, het 'Cross of Sacrifice', het dienstgebouwtje en alle beplantingen zoals de meidoornhaag en eiken.



Waarden

De Britse militaire begraafplaats Bard Cottage Cemetery is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde, historische waarde

artistieke en historische in casu architectuurhistorische waarde:
Begraafplaats aangelegd door R. Blomfield en G. H. Goldsmith. Aan straatzijde, waar geen omheining is, staan twee bakstenen toegangsgebouwtjes die zijn uitgewerkt in een classicerende stijl, met onder meer rondboogopeningen en zuilen. Ertussen staat de 'Stone of Remembrance'. Het 'Cross of Sacrifice' staat centraal achteraan. De meeste grafstenen zijn vervaardigd uit het grijzere Hopton Wood. Het geheel wordt getooid met bloemperken bij de graven, een meidoornhaag en eiken.

historische waarde

in casu historische context en militair-historische waarde:
Begraafplaats aangelegd tussen juni 1915 en oktober 1918. Vanaf de grafstenen kan de aanwezigheid van de eenheden in de noordelijke Ieperboog afgelezen worden, zoals de '49th (West Riding) Division' en de '38th (Welsh) Division'. Vele graven getuigen ook van het vooruitbrengen van de artillerie in het najaar van 1917 (Derde Slag bij Ieper). Na de oorlog werden nog 46 graven toegevoegd, zodat er nu 1643 doden begraven liggen, waarvan er 40 niet meer geïdentificeerd konden worden.


Aanduiding van

Is de bescherming van

Bard Cottage Cemetery

Diksmuidseweg (Ieper)
Britse militaire begraafplaats met doden uit de Eerste Wereldoorlog, ontworpen door R. Blomfield en G.H. Goldsmith. De begraafplaats wordt grotendeels met een haag en opgaande bomen omgeven. De 'Stone of Remembrance' aan straatzijde wordt geflankeerd door twee bakstenen toegangsgebouwen, centraal achteraan staat het 'Cross of Sacrifice'. De grafstenen staan eerder onregelmatig verdeeld over zes perken.


Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.