Geallieerde bunker

Geallieerde militaire post Eerste Wereldoorlog

De bescherming omvat een geallieerde militaire post.

Waarden

Geallieerde militaire post (W.O. I) is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu militair-historische waarde en historische contextwaarde:

Als zijnde een militaire constructie die getuigt van de evolutie die de oorlogsvoering tijdens de Eerste Wereldoorlog onderging en waarbij het gebruik van beton voor militaire verdedigingswerken aan belang won.

in casu architectuurhistorische waarde:

Als zijnde een typologisch merkwaardige constructie. Het betreft een opvallend hoge constructie, met schuin opgaande muren en plat dak. De constructie heeft slechts één muuropening aan westelijke zijde. Voor de bekisting van het beton aan de binnenzijde is een amalgaam aan materialen gebruikt, waaronder boomstammen, golfplaten en zandzakjes.

sociaal-culturele waarde

Als materiële getuige van de 'Grooten Oorlog' die de frontstreek jarenlang in zijn greep had en honderdduizenden mensenlevens verwoestte. De Eerste Wereldoorlog was een internationale gebeurtenis bij uitstek, met o.m. de Westhoek als strijdtoneel waar honderdduizenden mannen uit de hele wereld vochten. De herinnering aan de Eerste Wereldoorlog kent nog steeds een breed maatschappelijk en internationaal draagvlak.
Als stille getuige, die door zijn jarenlange inbedding in het landschap van de frontstreek als het ware deel is gaan uitmaken van het landschap.

Geallieerde militaire post

Groenendijkstraat (Lo-Reninge)
Betonnen militaire post uit de Eerste Wereldoorlog, opgetrokken door geallieerde eenheden. Vermoedelijk werd de constructie opgetrokken door Belgische of Franse troepen, en was ze bedoeld als opslagplaats.