Beschermd monument

Artillery Wood Cemetery

Beschermd monument van tot heden

ID
12778
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/12778

Besluiten

Britse militaire begraafplaatsen
definitieve beschermingsbesluiten: 01-04-2009  ID: 4597

Rechtsgevolgen

Meer informatie over de rechtsgevolgen van beschermingen vind je op onze website.

Beschrijving

Het Artillery Wood Cemetery te Boezinge (Ieper) is beschermd als monument. De bescherming omvat de rechthoekige begraafplaats met inbegrip van de beplantingen, de monumenten 'Cross of Sacrifice' en 'Stone of Remembrance', het toegangsgebouw en de lage omheiningsmuur.



Waarden

De Britse militaire begraafplaats Artillery Wood Cemetery is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde, historische waarde

artistieke en historische in casu architectuurhistorische waarde:
Typisch Britse militaire begraafplaats, ontworpen door R. Blomfield en G.H. Goldsmith. Karakteristieke elementen zijn de bakstenen omheiningsmuur en het bakstenen toegangsgebouw, beiden afgewerkt met witte natuursteen, het 'Cross of Sacrifice' vooraan links en de 'Stone of Remembrance' vooraan rechts. Het geheel wordt getooid met bloemperken en struiken, blauwe regen tegen de omheiningsmuur, Noorse esdoorns met donkerbruin blad en linden.

historische waarde

in casu historische context en militair-historische waarde:
Deze begraafplaats is aangelegd nadat het nabijgelegen bosje 'Artillery Wood' door de 'Guards Division' werd veroverd op 31 juli 1917 (Slag bij de Pilckem Ridge). Na de oorlog werden meer dan 1150 graven aan de 141 oorspronkelijke graven toegevoegd, afkomstig uit de omliggende slagvelden en uit kleinere begraafplaatsen. Nu liggen er 1307 mensen begraven, waarvan er 506 niet meer geïdentificeerd. konden worden. Voor 12 van hen werd een 'special memorial' opgericht, omdat aangenomen wordt dat ze onder een naamloze grafsteen begraven liggen.
Op Artillery Wood Cernetery liggen 2 bekende oorlogsdichters begraven, die allebei op 31 juli 1917 in de omgeving gestorven zijn. Het gaat om de Welshe oorlogsdichter Ellis Humphrey Evans, alias 'Hedd Wyn' en de Ierse oorlogsdichter Francis Edward Ledwidge.


Aanduiding van

Is de bescherming van

Artillery Wood Cemetery

Poezelstraat (Ieper)
Britse militaire begraafplaats met doden uit de Eerste Wereldoorlog, naar ontwerp van R. Blomfield en G.H. Goldsmith. De rechthoekige, ommuurde begraafplaats wordt gekenmerkt door een bakstenen toegangspoort met smeedijzeren hekken, een 'Cross of Sacrifice' en 'Stone of Remembrance' en twaalf perken met witte grafstenen, dit alles getooid met bloemperken, struiken en opgaande bomen.


Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.