Beschermd monument

Oorlogsmonument voor de militaire en burgerlijke doden van Gits

Beschermd monument van tot heden

ID
12711
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/12711

Besluiten

Oorlogsmonument
definitieve beschermingsbesluiten: 26-03-2010  ID: 4689

Rechtsgevolgen

Meer informatie over de rechtsgevolgen van beschermingen vind je op onze website.

Beschrijving

De bescherming als monument omvat het oorlogsmonument voor de militaire en burgerlijke slachtoffers van Gits, gelegen naast de parochiekerk Sint-Jacob de Meerdere.



Waarden

Oorlogsgedenkteken voor de militaire en burgerlijke doden van Gits is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde

Als zijnde een mooi oorlogsgedenkteken van de Kortrijkse kunstenaar Alfons Noseda, met veel elementen die verwijzen naar de grafarchitectuur. Het gedenkteken bestaat uit een graftombe waarop een bronzen soldaat ligt. Hoewel enkele keren verplaatst, is het gedenkteken steeds vlakbij het kerkhof of de kerk geplaatst. Op de graftombe is een 'Lignum Vitae', een afgeknotte levensboom afgebeeld, als symbool voor het christendom. Dit symbool is een typisch element van de middeleeuwse christelijke iconografie en van de laat-19de eeuwse grafarchitectuur.
Daarnaast is het gedenkteken op artistiek vlak heel waardevol door het bronzen beeld van de getroffen soldaat, dat bijzonder sprekend en gedetailleerd uitgewerkt is.

historische waarde

Als zijnde een gedenkteken voor militaire en burgerlijke slachtoffers van een gemeente, dat opvallend rijk is aan informatie. Op het gedenkteken wordt de oorzaak van de dood van elk slachtoffer vermeld: 'door 's vijands giftige gaz gedood', 'door bommen gedood', 'als ontroerde bezweken', 'vermoorde burgers', 'omgekomen op 't verplichte werk', enz. Dergelijke expliciete specificaties op oorlogsgedenktekens zijn heel uitzonderlijk.

sociaal-culturele waarde

Als zijnde de materialisatie van het herdenken van een collectief trauma.


Aanduiding van

Is de bescherming van

Oorlogsgedenkteken

Gitsbergstraat (Hooglede)
Oorlogsgedenkteken voor de militaire en burgerlijke doden van Gits van beide wereldoorlogen, naar ontwerp van Alfons Noseda, plechtig onthuld op 30 mei 1920.


Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.