Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Watermolen Uitheemse Molen met omgeving

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Watermolen Uitheemse Molen met toebehoren en omgeving

Beschrijving

De bescherming als dorpsgezicht betreft de watermolen Uitheemse Molen met de onmiddellijke omgeving. Een gedeelte van het molenbedrijf en de sluis zijn eveneens als monument beschermd.

Het beschermingsdossier motiveert de industrieel-archeologische waarde van de omgeving van de watermolen Uitheemse Molen als volgt: "als voorbeeld van een historische en functionele watermolensite met woelkom."

• Onroerend Erfgoed Vlaams-Brabant, Beschermingsdossier DB000811, Watermolen genaamd Uitheemse Molen en onmiddellijke omgeving (DE SCHEPPER J., 1994).

Waarden

De watermolen genaamd 'Uitheemse Molen' met zijn onmiddellijke omgeving is beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

industrieel-archeologische waarde

Watermolen op de Winge

Molenbaan 2 (Rotselaar)
Watermolen op de Winge, daterend van vóór 1775, de jaarsteen anno 1846 verwijst naar de oprichting van het woonhuis.