Watermolen Uitheemse Molen met maalinrichting en sluis

Watermolen Uitheemse Molen met toebehoren en omgeving

Beschrijving

De bescherming als monument betreft delen van de Uitheemse Molen, met name het molengedeelte tot en met de scheidingsmuur met de molenaarswoning, de resterende maalinrichting en de sluis met toebehoren. De watermolen is met zijn omgeving ook als dorpsgezicht beschermd.

Het beschermingsdossier motiveert de industrieel-archeologische waarde van gedeelten van de watermolen genaamd Uitheemse Molen als volgt: "als 18de- en 19de-eeuwse watermolen met een gaaf bewaarde Oost-Brabantse typologie en interne riemaandrijving."

• Onroerend Erfgoed Vlaams-Brabant, Beschermingsdossier DB000811, Watermolen genaamd Uitheemse Molen en onmiddellijke omgeving (DE SCHEPPER J., 1994).

Waarden

De volgende gedeelten van de watermolen, genaamd 'Uitheemse Molen': het molengedeelte tot en met de scheidingsmuur tussen voornoemd gedeelte en de woning, de resterende maalinrichting (het waterrad met toebehoren, de overbrenging via wielen, riem en raderen, het maalwerk) en de sluis met toebehoren zijn beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

industrieel-archeologische waarde

Watermolen op de Winge

Molenbaan 2 (Rotselaar)
Watermolen op de Winge, daterend van vóór 1775, de jaarsteen anno 1846 verwijst naar de oprichting van het woonhuis.