Hoeven en boerenarbeiderswoningen

Beschrijving

De hoeve is beschermd als monument. De bescherming omvat het erf met bergschuur, boerenhuis, stallen met muurtje, wagenhuis. De recente bijgebouwen zijn niet beschermd als monument.

Waarden

De hoeve, bestaande uit een erf met bergschuur, boerenhuis, stallen met muurtje, wagenhuis en met uitzondering van de recente bijgebouwen, is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

sociaal-culturele waarde

Als zijnde een gaaf bewaard voorbeeld van een woonvorm in landelijk gebied, namelijk een grote hoeve in de Vlaamse kustpolders;
Als zijnde een hoeve die door zijn monumentale bergschuur een visuele baken vormt in de omgeving.

historische waarde

Als zijnde één van de oudste sites van de streek, waarbij het boerenhuis het oudst bewaarde onderdeel is, teruggaand tot de circa 1600;
Als zijnde een gaaf bewaarde hoeve in de Noordzeepolders waar uitzonderlijk oude interieurelementen zijn bewaard, in casu de op geklampte deur van circa 1600.

in casu architectuurhistorische waarde:
Als zijnde een typische polderhoeve van de West-Vlaamse polders, met losstaande bestanddelen, een typische bergschuur met monumentale vormgeving, een boerenhuis met hele oude kern van circa 1600 en een stal en wagenhuis, waarbij de huidige opstelling van deze onderdelen niet veranderd is sinds het Primitief Kadasterplan van 1829;
Als zijnde een polderhoeve met 18de-eeuwse bergschuur met een gaaf bewaarde, monumentale kap.

Oude Sabsweg 5 (Knokke-Heist)
De hoeve aan de Oude Sabsweg is een polderhoeve gericht op landbouw en veeteelt, getypeerd door een grote, voor de omgeving enorm beeldbepalende bergschuur.