Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw met kerkhof

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw en omgeving

Beschrijving

De bescherming omvat de reeds als monument beschermde parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw met kerkhof, met inbegrip van de lage bakstenen omheiningsmuur en de beukenhaag er omheen.

De Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen (KCML) bracht een advies uit waarbij de historische en artistieke waarde van de onmiddellijke omgeving van de Onze-Lieve-Vrouwekerk te Zevekote, bestaande uit het landelijke kerkhof met omheiningsmuurtje en beukenhaag, als volgt werd gemotiveerd: "De historische en artistieke verbondenheid met het kerkgebouw."

• Onroerend Erfgoed West-Vlaanderen, beschermingsdossier DW000527, Zevekotestraat, Onze-Lieve-Vrouwekerk en onmiddellijke omgeving, advies KCML (1987).

Waarden

De onmiddellijke omgeving van de Onze-Lieve-Vrouwekerk, bestaande uit het landelijk kerkhof met omheiningsmuurtje en beukenhaag is beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

Zevekotestraat (Gistel)
Ligging aan een bocht van de straat. Grotendeels 18de-eeuwse parochiekerk, voorgeplaatste westtoren van 1856. Georiƫnteerde kerk, kerkhof aan de noord- en westzijde ommuurd, aan de oost- en zuidzijde afgezoomd met een beukenhaag.