Eenheidsbebouwing van boerenarbeiderswoningen en Hazekapel

Besluiten

Grafkapel familie de Montblanc, graftekens, deel van begraafplaats, hoeve D'Heerlijkhede van Deefakker en woningen met Hazekapel

Beschrijving

De bescherming als monument omvat het ensemble van boerenarbeiderswoningen en de aanpalende Hazekapel.

Waarden

Samenstel vormende huizen met aanpalende zogenaamde Hazekapel is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu architectuurhistorische waarde:
- als vormend een sober samenstel van boerenarbeidershuizen met aanpalende kapel, circa 1891 gebouwd door een belangrijke industriële familie
- als vormend een samenstel met grotendeels bewaard oorspronkelijk uitzicht, cf. de baksteenfries, de muurankers en de grotendeels ongewijzigde muuropeningen en houtwerk
- als zijnde een goed bewaard voorbeeld van het type kleine landelijke kapel met beraapt parement, uit het laatste kwart van de 19de eeuw.

volkskundige waarde

- als zijnde een uiting van lokale volksdevotie, wat onder meer veruitwendigd wordt in het goede onderhoud ervan
- als zijnde een unieke combinatie van landelijk café en kapel

Doelstraat 97-99 (Ingelmunster)
Eenheidsbebouwing van lage boerenarbeidershuizen uit de tweede helft van de 19de eeuw; links, café "De Hazekapel" naar de links aanpalende kapel.