Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Weeshuis met omgeving

De rechtsgeldigheid van dit aanduidingsobject is niet meer actueel.

definitieve opheffingsbesluiten: 15-01-2024  ID: 15243

voorlopige opheffingsbesluiten: 30-08-2023  ID: 15165

Weeshuis: capucienenpleinvleugel met kapel, poortgebouw en omgeving

Beschrijving

Het voormalig weeshuis met de onmiddellijke omgeving was beschermd als stadsgezicht. De onmiddellijke omgeving van het weesthuis bestond uit de afsluiting in trapeziumvorm van de pleinwand, en de oorspronkelijke open ruimte achter de gebouwen die in de jaren 1990 werd ingevuld door de sociale woonwijk.

In het beschermingsdossier uit 1982 wordt de historische en artistieke waarde van het weeshuis met omgeving als volgt gemotiveerd: als omgevende bestanddelen van een monument, en meer bepaald gezien het stedenbouwkundige belang der gebouwen en terreinen die het karakter bepalen van het Kapucijnenplein, de Kapucijnenstraat en de Kapelstraat.

De bescherming als stadsgezicht werd op 15 januari 2024 opgeheven omwille van een nieuwe bescherming als stadsgezicht met een geactualiseerde afbakening, erfgoedwaarden, - elementen en -kenmerken en beheersdoelstellingen.

• Onroerend Erfgoed Vlaams-Brabant, Beschermingsdossier DB000681, Capucienenvleugel vml weeshuis met kapel en poortgebouw (S.N., 1982).

Waarden

Het voormalige weeshuis met onmiddellijke omgeving was beschermd als stadsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

Weeshuis met poortgebouw

Kapucijnenhof 1-114, Kapucijnenstraat (Tienen)
Imposant, neoclassicistisch weeshuis met poortgebouw uit het tweede kwart van de 19de eeuw naar ontwerp van stadsarchitect François Drossaert.