Witte Hoeve: boerenhuis met aanbouwen en stalvleugel

Hoeven, kapel en molen

De bescherming als monument omvat het boerenhuis van de Witte Hoeve met aanbouwen en stalvleugel.

Waarden

De Witte Hoeve, zijnde het boerenhuis met aanbouwen en de stalvleugel (zonder de nieuw gebouwde schuur, wagenhuis en loods), is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

Als zijnde één van de bekendste en oudste historische hoeves van Knokke-Heist;
Als zijnde één van de schaarse relicten in het sterk veranderende landschap, verwijzend naar het oorspronkelijke gebruik van het polderlandschap in Knokke-Heist. De link tussen de hoeve en de op deze plaats nog zichtbare Graaf Jansdijk, waarvan een gedeelte is beschermd, is daarbij van uitzonderlijk belang.

in casu architectuurhistorische waarde:
Als zijnde een duidelijk voorbeeld van de typische inplanting van een polderhoeve, aan de rand van de Vagevierpolder (1282-1294), vlak achter de op deze plaats duidelijk zichtbare Graaf Jansdijk. De polderhoeves waren zowel op de ontginning van de nieuwe gebieden als op de beweiding van de schorren buiten de beschermende dijken gericht;
Als zijnde een authentiek geheel, dat visueel heel sterk is vanaf de Graaf Jansdijk, bestaande uit een in kern 17de-eeuws boerenhuis en 18de-19de-eeuwse stalvleugel. Het witgekalkte boerenhuis met opkamer heeft een prachtige, bewaarde kelder met versierd gestuct gewelf, gedateerd "AN1686NO". De bakstenen stalvleugel is een langwerpig volume gekenmerkt door uilengaten in de zijpuntgevel.

historische waarde

Als zijnde een hoeve met één van de oudste geschiedenissen van de streek. De hoeve werd hoogstwaarschijnlijk gebouwd op het einde van de 13de eeuw, vlak na de inpoldering van de Vagevuurpolder. De vroegst gekende geschreven bron die gewag maakt van de Witte Hoeve dateert van circa 1570, de kaart van Pourbus van 1571 vermeldt de site eveneens. De hoeve is één van de oudste complexen die bewaard werden in Knokke en die verwijzen naar de vroegste geschiedenis van het dorp.

Witte Hoeve

Graaf Jansdijk 536 (Knokke-Heist)
De oorsprong van de site gaat vermoedelijk terug tot de laatste decennia van de 13de eeuw, vlak na de indijking van de Vagevierspolder. Semigesloten opstelling van drie vleugels rondom een onverhard binnenerf: boerenhuis met aangebouwde stal, schuur en tussenliggend stalgedeelte. Het oorspronkelijke boerenhuis is het meest zuidelijke gedeelte; oudste gedeelte is de opkamer: uitzonderlijke, gaaf bewaarde kelder met uitgewerkt kruisgewelf van twee traveeën, waarin de datum AN1686NO; 17de- of 18de-eeuwse kap boven het opkamergedeelte.