Ensemble van boerenarbeidershuizen

Bakstenen brug met arduinen palen, boerarbeidershuisjes en hoeve

Het ensemble van twee boerenarbeidershuizen is beschermd als monument.

Waarden

De meerwoonst van twee boerenarbeidershuisjes is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu architectuurhistorische waarde:
Als zijnde een gaaf bewaard voorbeeld van een zeldzaam type 18de-eeuwse meerwoonst van boerenarbeidershuisjes, namelijk een witgekalkte baksteenbouw onder typerende mansardekap, met bewaarde houten schuiframen met luiken en bewaarde balkenroosteringen onder meer met geprofileerde balksleutels;
Als zijnde een gaaf bewaard voorbeeld van een ensemble van twee boerenarbeidershuizen, wat een verdwijnend en kwetsbaar type woning is.

sociaal-culturele waarde

Als zijnde een typisch en gaaf bewaard voorbeeld van 18de-eeuwse landelijke dorpsarchitectuur, namelijk een meerwoonst van twee kleine boerenarbeidershuisjes net buiten het dorp.

Ensemble van boerenarbeiderswoningen

De Terp 7 (Knokke-Heist)
Net ten noorden van de dorpskern van Ramskapelle, diep gelegen vanaf de Spelemanstraat, staat een 18de-eeuwse combinatie van twee boerenarbeidershuisjes.