Parochiekerk Sint-Niklaas: orgel

Beschrijving

Het orgel van de parochiekerk Sint-Niklaas te Gistel is beschermd als monument. De toren van de parochiekerk werd reeds beschermd op 19 april 1937.

Waarden

Het orgel in de parochiekerk Sint-Niklaas is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde, historische waarde, sociaal-culturele waarde

Door zijn vrij gave bewaring van alle essentiële elementen van het oude instrument en zijn meubel.
Wegens zijn betekenis in het oeuvre van het beroemde orgelbouwersgeslacht Van Peteghem, niet in het minst vanwege de perfectie van het ambachtelijk werk.
Wegens zijn zeldzaamheidswaarde voor de regio.
Wegens zijn bijdrage aan het muzikale gebeuren in eredienst en concertleven, is dit orgel één van de belangrijkste historische orgels in Vlaanderen.
Het orgel fungeert als een prototype van een viervoets Van Peteghem-orgel uit de tweede helft van de 18de eeuw.

Parochiekerk Sint-Niklaas met kerkhof

Provincieweg (Gistel)
Noord-zuid georiënteerd kerkgebouw met ommuurd kerkhof met aan de straatzijde oorlogsmonument en knotlindes. Neogotische kerk, gebouwd in 1858-1860 met integratie van de achthoekige toren uit de tweede helft van de 13de eeuw. Longitudinaal, pseudobasilicaal kerkgebouw met ingebouwde achthoekige noordtoren op vierkante basis, schip van zes traveeën, koor van één rechte travee met driezijdige sluiting en sacristieën in de oksels van het koor en de zijbeuken.