Stedelijk zwembad Jan Guilini en conciërgewoning

Duinpaviljoenen en zwembaden

Beschrijving

De bescherming als monument omvat het stedelijk zwembad Jan Guilini en de bijhorende conciërgewoning.

Waarden

Zwembad Jan Guilini met de bijhorende conciërgewoning is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

sociaal-culturele waarde

Als illustratie van publieke architectuur die inspeelt op de vrijetijds- en sportbeleving, waaraan men, in de verder evoluerende democratisering van de maatschappij in de 20ste eeuw, steeds meer aandacht besteedt en waarvoor men de nodige infrastructuur voorziet met het oog op de toenemende ontspanningsbehoeften en de sportmanifestaties.
Als getuige van de evolutie van de zwembadcultuur die evolueert van het publieke baden in open rivieren of waterlopen, in dit geval aanvankelijk in de stadsomwalling, later in een aangelegd openluchtbad, naar het georganiseerd, overdekt baden met alle nodige accommodatie. Dit rekening houdend met het toenemende belang dat wordt gehecht aan hygiëne, een goede organisatie, gezondheid, veiligheid en toezicht.

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: Als representatief voorbeeld van infrastructuur uit het interbellum (1928-1930) gekenmerkt enerzijds door historiserende architectuur aan de buitengevels en anderzijds door een efficiënt functionalisme en strakke vormgeving bij het zwembadgedeelte.
Als historiserende architectuur typisch voor de Brugse neostijl gekenmerkt door gebruik van karakteristieke elementen, dat alles uitgevoerd in baksteen en beton. Functionele planindeling voor toegangsvleugel en zwembadgedeelte.

historische waarde

Als zeldzaam voorbeeld van een overdekt zwembad uit 1928-1930 met bewaarde gebouwen en zwembad uit die periode.
Als getuige van zowel de geëvolueerde 20ste-eeuwse zwembadcultuur, het toenemende belang van sportevenementen en het gebruik als badinstelling met individuele ligbaden.

Keizer Karelstraat 37, Lauwerstraat 17 (Brugge)
Jan Guilinizwembad, ingehuldigd in 1930. Conciërgewoning getypeerd door historiserende gevels zie trapgevels, kozijnkonstructies en vensternissen.