Neogotische kapel

Geografisch pakket Gistel

Beschrijving

De neogotische kapel aan het kruispunt van de Tempelhofstraat en de Heyvaertlaan te Gistel is beschermd als monument.

De neogotische kapel is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische en historische, in casu architectuurhistorische waarde:
Als dankkapel vormt het gebouw een materiƫle getuigenis van het lange burgemeesterschap van Delphin Depuydt eind 19de- begin 20ste eeuw.
Als zijnde een vrij grote dankkapel, die qua stijl een combinatie vormt van neogotische elementen en 'architectura minor', zie de beraping typisch voor eind 19de- begin 20ste eeuw.

volkskundige waarde

Als zijnde een goed bewaard voorbeeld van een Lourdeskapel (cultus typisch voor het laatste kwart 19de- begin 20ste eeuw), zie Mariabeeld in rotsimitatie.

Neogotische kapel

Tempelhofstraat (Gistel)
Neogotische kapel van zekere omvang, gelegen op de hoek van de Tempelhofstraat en de Heyvaertlaan. Opgericht circa 1884 door D. Depuydt (burgemeester van Gistel van 1885 tot 1914) en toegewijd aan Onze-Liev-Vrouw van Lourdes.