Britanniahoeve

Geografisch pakket Gistel

Beschrijving

De Britanniahoeve te Gistel is beschermd als monument. De bescherming omvat de vier vleugels van de vierkantshoeve met woonhuis, met inbegrip van het interieur.

De Britanniahoeve is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische en historische, in casu architectuurhistorische waarde:
Als zijnde een unieke en vroege realisatie van een modelhoeve (circa 1855).
Als zijnde een gaaf bewaarde materiƫle veruitwendiging van het gedachtengoed van de West-Vlaamse agronoom Pierre Bortier.
Als zijnde een gaaf bewaarde hoeve met gesloten opstelling en decoratief metselwerk, aspecten uitzonderlijk voor het noorden van de provincie.
Als gaaf bewaard geheel gelegen gelegen middenin omhaagde weide, nog geaccentueerd door twee toegangslanen aan de Naaikapelleweg.
Als omvattende een beeldbepalend woonhuis, met de uitstraling van een herenwoning, waarop de oostoprijlaan geaxeerd is.

Britanniahoeve

Naaikapelleweg 1 (Gistel)
Modelhoeve naar Engels voorbeeld gebouwd in 1855 naar ontwerp van de Franse architect H. Horeau, door aannemer Alderwereldt en op initiatief van agronoom Pierre Bortier.