Architectenwoning Axel Ghyssaert met parktuin

Architectenwoningen

Beschrijving

De bescherming als monument omvat de architectenwoning van Axel Ghyssaert met inbegrip van de omringende parktuin en de spiegelsculptuur.

Waarden

Architectenwoning van Axel Ghyssaert is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

sociaal-culturele waarde

Als uitzonderlijk voorbeeld van een doordacht ontwerp uit de jaren 1960 waarbij - in tegenstelling tot tijdgenoten bij wie een groeiende belangstelling ontstaat voor het comfortabele wonen keuken en badkamer volledig ondergeschikt zijn aan het ruimtelijke. Alle keuken- en bergruimte zijn geïntegreerd in en achter wanden en deuren. De woning is een mooie getuige van het experimenteren en ver doordrijven van het concept 'wonen' tot een uniek, persoonlijk resultaat.
- Als zijnde een uitzonderlijk voorbeeld van een woning die de architect bouwt voor zichzelf en waarin hij dus zijn eigen ideeën (in dit geval op vrij excentrieke wijze) kon manifesteren. Het vormt daarmee de meest zuivere vertaling van het eigenwijze ideeëngoed van de architect.

in casu architectuurhistorische waarde:
- Als eigen woning van architect Axel Ghyssaert (°1933), ontworpen in 1967 en getuigend van het ideeëngoed van de architect waarin het zichtbaar laten van constructie en materialen, de overzichtelijkheid van het plan, een contrastrijk kleurgebuik (licht-donker), een grote lichtinval, het verstoppen van utilitaire zaken achter wanden om zo een ruimte (leegte ?) te creëeren, en de permanente verbondenheid met de natuur centraal staan.
- Als zijnde een uitgekiend ontwerp, waarbij de woning is ingeplant op een specifieke locatie in een aangelegde parktuin en gericht naar een uitzonderlijk fraai bewaard, open meersenlandschap. De woning zelf is niet alleen doordrongen van dat omliggende landschap maar ook van de 'drang' tot integratie met de natuur, wat hier binnen Ghyssaerts oeuvre een hoogtepunt kent in het openschuivende koepelplafond van de patio. De aangewende spiegels op verschillende binnenwanden en deuren zorgen bovendien voor een extra weerspiegeling van die omgeving.
- Als zijnde een voorbeeld van het streven naar zuiverheid en eenvoud van vormen en materialen. Het doorgedreven zuivere planconcept is opgebouwd rond een module van een koepel van de patio. De aangewende materialen (onder meer kurk, hout en glas) en kleuren zijn bewust sober gehouden.
- Als zijnde een voorbeeld van een woning en woonomgeving doordrongen van natuurlijk licht en waar licht (en ook de warmte ervan) op alle mogelijke manieren wordt binneningebracht (glazen (binnen) wanden, koepels, zenitale verlichting), gereflecteerd (spiegelwanden) en gefragmenteerd (spiegelsculptuur).

artistieke waarde

Als zijnde een zeer opmerkelijke creatie binnen het Vlaamse, modernistische architectuurlandschap van de jaren 1960, ontworpen door architect Axel Ghyssaert op een door hem speciaal uitgezocht en volledig tot parktuin aangelegd terrein.
- Als geslaagd totaalconcept van woning, interieur en parktuin met quasi 'obsessionele' aandacht voor de natuurintegratie. In het interieur zijn de eettafel als omgekeerde kegel en het glazen rookkanaal in de zithoek door de architect ontworpen.

Maalse Steenweg 453A (Brugge)
Kunstenaars- en architectenwoning van architect Axel Ghyssaert (Brugge), gebouwd in 1969. De lage woning is volledig geïntegreerd in het aanpalende meersen- en weilandengebied grenzend aan het Rijkeveldebos.