Onderwijzerswoning met nutsgebouwen en kerselaar

Geografisch pakket Zedelgem

Beschrijving

De voormalige onderwijzerswoning van de Zedelgemse gemeenteschool met nutsgebouwen en kerselaar, is beschermd als monument.

Waarden

De voormalige onderwijzerswoning met nutsgebouwen en de kerselaar, is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde, wetenschappelijke waarde

historische, in casu cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde en wetenschappelijke waarde:
Als zijnde een tastbare getuige van een belangrijke stap in onderwijsgeschiedenis van België in de tweede helft van de 19de eeuw, toen bij de wet van 1842 de gemeenten verplicht werden een school te bouwen ofte onderhouden.
Het betreft een gaaf bewaard en beeldbepalend complex, gedateerd 1878, in de dorpskom. Dit mooi uitgewerkt neoclassicistisch geheel wordt onder meer gekenmerkt door een symmetrische opbouw - het centrale hoofdgebouw met twee flankerende haakse vleugels- en door een verzorgde gevel afwerking getypeerd door het wisselend gebruik van rode baksteen, witsteen en arduin; laatstgenoemde onder meer aangewend voor de uitgewerkte deuromlijsting;
Als zijnde een ontwerp van de architect P. Buyck ( 1807-1877), die voornamelijk als Provinciaal architect verschillende realisaties, zowel in neogotische, neoromaanse als neoclassicistische stijl ontwierp.
De kerselaar is één van de weinige resterende getuigenissen van het vooroorlogs gebruik om de speelplaatsen te beplanten met fruitbomen.
Deze kerselaar, - een Zoete Kers (Prunus Avium) type vleeskersen (type Bigarreau), aangeplant in 1878, met een stamomtrek van 2,96 meter en een hoogte en een breedte van 13 meter is gezien zijn leeftijd en staat van bewaring uniek te noemen.

Groenestraat 20 (Zedelgem)
Voormalige onderwijzerswoning van de Zedelgemse gemeenteschool met nutsgebouwen. Beeldbepalend complex, daterend van 1878 en ontworpen door provinciaal architect Pierre Buyck. Symmetrisch dubbelhuis in neoclassicistische stijl, opgevat als een baksteenbouw van twee bouwlagen en drie traveeën onder schilddak. Kerselaar, prunus avium, in de noordoosthoek van de vroegere speelplaats.