Villa La Rabouillère

Villa's

Beschrijving

De villa La Rabouillère, later ingericht als hotel, is beschermd als monument. De bescherming omvat de villa, een deel van de omgevende tuin en de tuinmuur.

Waarden

De villa La Rabouillère met deel van de omgevende tuin en tuinmuur is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu architectuurhistorische waarde:
Als zijnde representatief voor de eerste geïndividualiseerde duinhuizen die worden opgetrokken aan de Oostkust, meer bepaald in Duinbergen, in het interbellum bij de· verdere uitbouw van de badplaats. Dit type van vrijetijdsarchitectuur introduceert in de ontwikkeling van de kustarchitectuur een nieuwe woonvorm en -stijl. De vrijstaande villa La Rabouillère wordt opgetrokken in 1929 ten noordoosten van de driehoekige kern van Duinbergen. Dit gebeurt als rechtstreeks gevolg van de -late- verkaveling van het bouwblok ten oosten van de Petunialaan, hoewel reeds voorzien op het plan van Joseph Stübben van circa 1901.
Als zijnde een voorbeeld van een villa in cottagestijl met Normandische inslag, gekenmerkt door perfect bewaarde materiaalverhoudingen, o.m. bakstenen onderbouw, bepleisterde bovenbouw en pseudo-vakwerk in gevelvelden. Typerende in- en uitspringende muurpartijen als gevolg van erkers en loggia's, met opmerkelijke erker aan oostzijde uitgewerkt als hoektoren. Verzorgd bewaard en geschilderd schrijnwerk. Een fraaie tuinmuur uitgevoerd in beton, bak- en natuursteen omsluit de omgevende tuin met open aanplanting aan straatzijde, drukker langs de zijde van het Heuvelpad ten westen ervan.
Als bewarende de oorspronkelijke indeling en interieurafwerking, onder meer verzorgd houtwerk van de statige bordestrap, parketvloer met visgraatmotief, binnendeuren. In de leefruimte onder meer behouden balkenzoldering en houten wandensemble met ingewerkte bakstenen schouw. Op overloop naar de verdiepingen groot driedelig glasraam met art-decogetinte motieven.

sociaal-culturele waarde

Als document dat de sfeer en wooncultuur van de zomerse vakantieganger weerspiegelt uit de toeristische periode in het interbellum aan de Oostkust, wanneer de badplaats Duinbergen zich verder ontwikkelt en nieuwe villa's en hotels worden opgetrokken voor het steeds groeiend aantal badgasten.

Poststraat 7 (Knokke-Heist)
Villa zogenaamd "La Rabouillère" in cottagestijl met Normandische inslag. Gebouwd in 1929 voor de nijveraar C. De Vos-Verbuyst, woonachtig in Sint-Pieters-Woluwe, naar ontwerp van architect Robert Neirynck (Heist) en uitgevoerd door de aannemer J. Janssens (Ramskapelle), zie gedenkstenen pijlers.