Villa Les Deferlantes - La Goelette

Villa's

De dubbelvilla Les Deferlantes - La Goelette met omgevende tuin is beschermd als monument.

Waarden

De dubbelvilla Les Deferlantes - La Goelette met omgevende tuin is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu architectuurhistorische waarde:
Als zijnde representatief voor de eerste geïndividualiseerde duinhuizen die worden opgetrokken aan de Oostkust, meer bepaald in Duinbergen, in het begin van de 20ste eeuw, bij de initiële ontwikkeling van de badplaats. Dit type van vrijetijdsarchitectuur introduceert in de ontwikkeling van de kustarchitectuur een nieuwe woonvorm en -stijl. De dubbelvilla Les Deferlantes - La Goelette wordt opgetrokken in 1912, als rechtstreeks gevolg van de verkaveling van het Stübbenpark langs waar op de omgevende duintoppen verschillende villa's worden opgetrokken.
Als zijnde een voorbeeld van een tweewoonst opgetrokken in cottagestijl met Normandische inslag, gekenmerkt door onder meer typerende overkragende bedaking, in- en uitspringende muurpartijen als balkons en overluifelde erkers, aan oostzijde opmerkelijk uitgewerkt als hoektoren; de hoeksteunberen verwijzen naar de hoevestijl. Het interieur en de indeling van nummer 16 - 18 is grosso modo gaaf bewaard, zoals het houtwerk van trap, binnendeuren, parketvloeren, zoldering met mooi uitgewerkte moer- en kinderbalken op consoles. Behoudt een fraai houten art-decogetint wandensemble in eet- en zitkamer.
Als zijnde blikvanger aan het Stübbenpark, gelegen in de as van de eveneens nog resterende oorspronkelijke villa Les Ajones (Bergdreef ll/Engelsestraat 12) en voornamelijk gekarakteriseerd door het rijke silhouet als gevolg van onder meer de hoektoren met zeshoekige torenspits.

artistieke waarde

Het fraai uitgewerkte houten art-decogetint wandensemble in eet- en zitkamer, bewaard in nummer 16 - 18 (Les Deferlantes), typerend voor het maximaal plaatsgebruik bij de inrichting van een vakantiewoning, hier getuigend van een groot vakmanschap. Het ensemble is opgebouwd rond een centrale bakstenen haard en getypeerd door houten wandkasten, (hoek)banken met stoffen bekleding, spiegels en glas-in-loodramen, mooi inlegwerk met onder meer ruit- en dambordmotief en typerende gekoppelde zuiltjes.

sociaal-culturele waarde

Als document dat de sfeer en wooncultuur van de zomerse vakantieganger weerspiegelt uit de toeristische periode in het begin van de 20ste eeuw aan de Oostkust, waarin de badplaats Duinbergen zich initieel ontwikkelt.

Petunialaan 16-22 (Knokke-Heist)
Dubbelvilla in cottagestijl met Normandische inslag, zogenaamd "Les Deferlantes" (nummer 16-18) en "La Goelette" (nummer 20-22). Opgetrokken in 1912 naar ontwerp van architect Van Daele, in opdracht van de Gentse handelaar De Vreese-Capyo.