Villa in cottagestijl

Villa's

De gekoppelde villa van twee woningen met omgevende tuin is beschermd als monument.

Waarden

De gekoppelde villa van twee woningen met omgevende tuin is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu architectuurhistorische waarde:
Als zijnde representatief voor de eerste geïndividualiseerde duinhuizen die worden opgetrokken aan de Oostkust, meer bepaald in Duinbergen, in het eerste kwart van de 20ste eeuw, bij de verdere uitbouw van de badplaats. Dit type van vrijetijdsarchitectuur introduceert in de ontwikkeling van de kustarchitectuur een nieuwe woonvorm en -stijl.
Als zijnde een typisch voorbeeld van de grootschalige cottages die te Duinbergen worden opgetrokken in het eerste kwart van de 20ste eeuw, met name de gekoppelde villa, met het visueel aspect van een villa maar waarin meerdere woningen zijn opgenomen die hierbij een verticale structuur bezitten zoals een rijwoning, in casu twee in spiegelbeeld opgetrokken woningen.
Als zijnde een villa opgetrokken in cottagestijl met zowel kenmerken van de art-nouveaustijl, waaronder sgraffitopanelen met typerende voorstellingen, als van de art decostijl, zoals de gevelomamentiek.
Als zijnde de uitzonderlijke getuige van het beperkte architecturaal oeuvre van Paul Cauchie (1875-1952), namelijk als de enige villa die hij heeft gerealiseerd.

artistieke waarde

De nog bewaarde sgraffitopanelen die het exterieur van de villa sieren, als voorbeeld van een decoratietechniek die geherwaardeerd wordt vanaf het einde van de 19de eeuw, en hier uitzonderlijk wordt toegepast op een villawoning aan de kust. Ze zijn getuige van het oeuvre van de sgraffitospecialist Paul Cauchie, en bedoeld zowel als kunstige decoratie van zijn eigen vakantiewoning te Duinbergen, als tevens dienende tot uithangbord van zijn atelier, waaronder de expliciete en uitzonderlijke signering van de villa en de sgraffito.

sociaal-culturele waarde

Als document dat de sfeer en wooncultuur van de zomerse vakantieganger weerspiegelt uit de toeristische periode in het eerste kwart van de 20ste eeuw aan de Oostkust, wanneer de badplaats Duinbergen zich verder ontwikkelt en nieuwe villa's en hotels worden opgetrokken voor het steeds groeiend aantal badgasten. Hier in casu het zomers buitenverblijf van de gekende architectdecorateur en sgraffitospecialist Paul Cauchie, dat hij voor zichzelf ontwerpt, laat bouwen en decoreert.

Duinbergenlaan 72-74 (Knokke-Heist)
Gekoppelde villa van twee woningen in cottagestijl met zowel kenmerken van de art-nouveau- als de art-decostijl.