Epernon-bunker

Oorlogsmonumenten, Lourdesgrot, standbeeld en restanten van de Epernon-bunker

De bescherming omvat de restanten van de 'Epernon-bunker' met gedenkplaat voor Jean Tayrnans.

Waarden

De restanten van de 'Epernon-bunker' met gedenkplaat voor Jean Tayrnans zijn beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde, historische waarde

historische, in casu historische contextwaarde en artistieke, in casu artistiek-landschappelijke waarde:

Als zijnde een privaat gedenkteken voor Jean Taymans op de plaats waar de man omgekomen is. Deze gedenksite is bijzonder omdat het de scène vormt waar de herdachte om het leven gekomen is toen de Duitse 'Epernon-bunker' op 28 november 1917 tot ontploffing gebracht werd. De brokstukken van deze bunker liggen er nog steeds bij zoals in november 1917. Het gaat dus om een authentiek stuk oorlogslandschap dat als gedenksite gaat fungeren. De site is heel landelijk gelegen, wat versterkt wordt door de wilgen rondom rond. De familie kocht het stuk weide aan met de restanten van de bunker, die voor hen vanzelfsprekend een belangrijke emotionele waarde hadden. Het slachtoffer, Jean Taymans, wordt herdacht met een gedenkplaat en een Keltisch kruis, beiden aangebracht op een restant van de bunker.

Als zijnde de materialisatie van het herdenken van een collectief trauma.

Restanten van de Epernon-bunker met gedenkplaat voor Jean Taymans

Kloosterstraat (Houthulst)
Restanten van de zogenaamde 'Epernonbunker' met gedenkplaat. Deze Duitse bunker uit de Eerste Wereldoorlog maakte deel uit van de zogenaamde 'Brabant-linie' of de eerste Duitse linie. De gedenkplaat herinnert aan Jean Taymans, die hier op 28 november 1917 omkwam toen de bunker tijdens een aanval werd opgeblazen.