Fort De Knocke

Fort De Knocke en Sas van Boezinge: versterking met verdedigingswal en sluis

De bescherming omvat de resten van het fort De Knocke.

Waarden

De resten van het fort De Knocke zijn beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde, sociaal-culturele waarde, wetenschappelijke waarde

als getuigenis en studieobject van de Franse verdedigingslinie van de zogenaamde pré-carré, die niet alleen één van de opmerkelijkste realisaties was van de Franse vestingsbouwkundige Vauban maar tevens een toonaangevende realisatie van de vestingsbouw in de 2de helft van de 17de eeuwen als materiële uiting van de bewogen periode van de Spaans-Franse oorlogen in de tweede helft van de 17de eeuw waarin het gebied van de Westhoek de inzet vormde van de conflicten tussen de grootmachten van Frankrijk, Spanje en Engeland.

Fort de Cnocke

Ieperleedijkstraat (Houthulst), Knokke (Lo-Reninge)
Fort de Cnocke, zie Ferrariskaart van 1770-1778. Geheel van landschappelijke sporen in de onmiddellijke omgeving van de samenvloeiing van de IJzer en de Ieperlee als resten van een 17de-eeuws fort dat op het einde van de 18de eeuw werd geslecht.