Huis Bruynooghe

Geografisch pakket Zedelgem

Het huis Bruynooghe te Aartrijke, is beschermd als monument.

Het Huis Bruynooghe is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu architectuurhistorische waarde:
Als zijnde een belangrijke, historische site in de Aartrijkse dorpskom, waarvan de oorsprong teruggaat tot de 17de eeuw; het site werd toen 't Goet ter Smitshove genoemd en werd bewoond als hoeve en smidse.
Als zijnde een merkwaardig woonhuis met een beeldbepalende ligging in de Aartrijkse dorpskom, ten noordwesten van de kerk aan het kruispunt van Eernegemsestraat, de Steenstraat en de Engelstraat. Het betreft een interessant voorbeeld van landelijk architectuur bestaande uit: een vermoedelijk 18de-eeuws gedeelte, dit is het hoger opgetrokken volume met de rondboogomlijsting, teruggaand op de het voormalige Goet ter Smitshove; en een eenvoudig, lager 19de-eeuws gedeelte, met de typerende deuromlijsting, een verwijzing naar de 19de- begin 20ste-eeuwse situatie toen het Huis Bruynooghe fungeerde als schrijnwerkerij en kruidenierswinkel.

Huis Bruynooghe

Eernegemsestraat 13 (Zedelgem)
Vrijstaande, beeldbepalende lage woning op het kruispunt met de Steenstraat en de Engelstraat. Genoemd naar de familie Bruynooghe die het bewoont tussen 1841 en 1940. De familie baat het uit als atelier voor houtbewerking en houtsnijkunst en vestigt er ook een kruidenierszaak.