Boerenarbeiderswoningen in cottagestijl

Geografisch pakket Gistel

Beschrijving

De boerenarbeidswoningen in cottagestijl ontworpen door Alfred Ronse (1876-1962) zijn beschermd als monument. De bescherming omvat de achteringelegen vrijstaande cottage 'Villa Sancta M(ari)a R.M. Anno 1905' en de eenheidsbebouwing aan de Brugse Baan.

Waarden

De arbeidershuisjes met cottage-inslag zijn beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische en historische, in casu architectuurhistorische waarde:
Als zijnde beeldbepalende arbeidershuisjes met cottage-inslag aan de Brugsebaan bij het binnenrijden van Gistel, alsdusdanig typologisch voor de ruimer verspreide cottage-architectuur in dit stadje, zie imitatievakwerk en afgewolfde zadeldaken.
Als zijnde een materiƫle getuige van de regionalistische architectuuropvatting van Alfred Ronse (1876-1962), die onder meer naar voren kwamen in zijn vele publicaties over landelijke bebouwing.
Als zijnde gaaf bewaarde arbeidershuisjes met cottage-inslag, zie het bewaarde houtwerk met kleine roedeverdeling en de wit en rood beschilderde luiken.

Brugse baan 151, 155-157 (Gistel)
Arbeiderswoningen in cottagestijl uit het begin van de 20ste eeuw, ontworpen door Alfred Ronse (1876-1962), ten oosten van het kasteelpark 'De la Waere'.