Brouwerswoning Van Bogaert

Brouwershuis Van Bogaert

De bescherming als monument omvat de voormalige brouwerswoning Van Bogaert.

Waarden

Voormalig brouwershuis Van Bogaert is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

Het fraaie burgerhuis gebouwd in 1913 door brouwer Alphonse Van Bogaert en zijn echtgenote Aline M.F. Wouters is historisch betekenisvol als getuige van de destijds wijd verspreide maar thans volledig verdwenen bierbrouwnijverheid in Hamme. De brouwerswoning hoorde bij de in 1822 opgerichte brouwerij Van Assche die in 1902-1903 door dokterszoon en ingenieur Alphonse Van Bogaert werd geherlokaliseerd en gemoderniseerd in de Museumstraat later bekend als de Centrale Brouwerij Victoria, en waarvan de activiteiten na de Tweede Wereldoorlog werden stopgezet. Bouwheer Alphonse Van Bogaert was als gemeenteraadslid politiek actief, als amateur-archeoloog bestudeerde en verzamelde hij de vondsten die werden opgegraven tijdens de baggerwerken bij de rechttrekking van de Schelde rond de eeuwwisseling nabij Hamme. Hij stelde een indrukwekkende privécollectie samen met een vijfduizendtal artefacten daterend uit de prehistorie tot en met de 17de eeuw die zeer belangrijk is voor de archeologische geschiedschrijving van Hamme.

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: De voormalige brouwerswoning, strategisch ingeplant nabij het historische gemeentecentrum, de Durme, en aan een oude verbindingsweg richting Waasmunster en Zele is architectuurhistorisch belangrijk. Het dubbelhuis van vier traveeën, voorzien van een rijkelijk parament van witte geglazuurde baksteen en blauwe hardsteen, centraal gemarkeerd door een fraaie afgeronde erker, naar ontwerp van gemeentelijk bouwmeester Jan Tersago van 1913, is representatief voor de burgerwoningbouw in eclectische stijl uit het begin van de 20ste eeuw. De kwaliteitsvolle uitvoering van in- en exterieurontwerp in combinatie met hoogstaande materialen, is representatief voor de maatschappelijke positie die de bouwheren van dit pand innamen. De burgerwoning van Van Bogaert is bovendien exemplarisch voor een totaalproject, waarbij het woonhuis in relatie tot het interieur als één geheel werd ontworpen. De eclectische zeer kwaliteitsvolle en goed bewaarde interieuraankleding waarbij elke ruimte in een andere stijl werd gedecoreerd, is kenmerkend voor de bouwperiode alsook voor het vakmanschap van de bouwmeester, Jan Tersago. De tweedelige bakstenen aanbouw en tuin achter het woonhuis, maken als voormalig dienstgebouw en privatieve tuin vanouds deel uit van de woning van Alphonse Van Bogaert.

Hoogstraat 25 (Hamme)
Fraaie burgerwoning in eclectische stijl opgetrokken in 1913 in opdracht van brouwer Alphonse Van Bogaert en zijn echtgenote Aline M.F. Wauters naar plannen van bouwmeester Jan Tersago.