Knotbomenrij

Knotbomen van zomereik en een deel van de straat

Waarden

Twaalf knotbomen van zomereik (Quercus robur) en een deel van de straat zijn beschermd als monument omwille van het algemene belang gevormd door de:

artistieke waarde

in casu esthetische waarde : de knoteiken zijn een belangrijk beeldbepalend object langsheen de Veelsebaan. Zij beschikken over een mooie, representatieve groeivorm.

historische waarde

in casu cultuurhistorische, volkskundige en sociaal-culturele waarde : de knoteikenrij verwijst naar een verdwenen beheervorm die algemeen werd toegepast in de Zuiderkempen. De knoteiken voorzagen de lokale gemeenschap onder meer van rijshout, geriefhout, brandhout of loofvoedering. Zij werden bovendien gebruikt voor het markeren van perceelgrenzen.

Knotbomenrij van 14 knoteiken

Veelsebaan (Aarschot)
De knotbomenrij van twaalf knotbomen van zomereik (Quercus robur) bevindt zich langs de Veelsebaan in het oosten van de Aarschotse deelgemeente Langdorp.