Herberg en afspanning De Godelieve

Herberg De Godelieve

Beschrijving

De herberg De Godelieve te Gistel is beschermd als monument. De bescherming omvat het hoekpand bestaande uit een herberg en afspanning. Het (inmiddels verdwenen) kleine nutsgebouw en gietijzeren hekken aan de Tempelhofstraat behoren niet tot de bescherming als monument.

Herberg De Godelieve is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

Historische en historische, in casu architectuurhistorische waarde: Als zijnde een interessant gebouwencomplex in oorsprong teruggaand op de 17de eeuw, zie jaarsteen 1654. Dit ensemble bestaande uit witgekalkte, bakstenen bestanddelen op een gepikte plint, onder pannen zadeldaken, met interessant houtwerk en interieurelementen is representatief voor de landelijke, traditionele architectuur van de kuststreek.
Het betreft alsdusdanig een architecturaal herkenningspunt. Dit zichtbepalend hoekcomplex heeft mede door zijn afmetingen en zijn typische ligging aan de westelijke uitvalsweg een belangrijke stedenbouwkundige impact op het straatbeeld.

Tempelhofstraat 1 (Gistel)
Landelijke herberg en afspanning, zogenaamd De Godelieve, van 1654.