Villa in cottagestijl

Villa's

De bescherming als monument omvat de villa van vier woningen met een deel van de omgevende tuin.

Waarden

De villa van vier woningen met deel van de omgevende tuin is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu architectuurhistorische waarde:
Als zijnde representatief voor eerste geïndividualiseerde duinhuizen die worden opgetrokken aan de Oostkust, meer bepaald in Duinbergen, in de periode vóór de Eerste Wereldoorlog bij de initiële uitbouw van de badplaats. Dit type van vrijetijdsarchitectuur introduceert in de ontwikkeling van de kustarchitectuur een nieuwe woonvorm en -stijl. De gekoppelde villa van vier woningen op de hoek van de Duinbergenlaan en de Elizabethlaan wordt opgetrokken in 1913.
Als zijnde een soort poort tot de villawijk van Duinbergen door de beeldbepalende ligging op de hoek van de Duinbergenlaan, dé centrale ingangsweg van Duinbergen zoals aangeduid op het verkavelingsplan van Duinbergen in het begin van de 20ste eeuw naar ontwerp van de urbanist Joseph Stübben. De gekoppelde villa is als het ware de eerste die men tegenkomt wanneer men in Duinbergen toekomt per trein of tram, nabij de aaneengesloten bebouwing ten zuiden ervan.
Als zijnde een typisch voorbeeld van de grootschalige cottages die te Duinbergen worden opgetrokken in het begin van de 20ste eeuw, met name de viervoudige villa, met het visueel aspect van een villa maar waarin meerdere woningen zijn opgenomen die hierbij een verticale structuur bezitten zoals een rijwoning.
Als zijnde een villa opgetrokken in cottagestijl met Normandische inslag die zijn typische kenmerken bewaart zoals onder meer puntgevels, pseudo-vakwerk, erkers, loggia's en schrijnwerk. Enkele fraaie interieurelementen blijven bewaard: het verzorgd houtwerk van onder meer binnendeuren, plafonds en trap, de rijkelijk uitwerkte schouwen en de decoratieve geglazuurde wand- en haardbetegeling.

sociaal-culturele waarde

Als document dat de sfeer en wooncultuur van de zomerse vakantieganger weerspiegelt uit de toeristische periode in het begin van de 20ste eeuw aan de Oostkust, waarin de badplaats Duinbergen zich initieel ontwikkelt.

Duinbergenlaan 62-66 (Knokke-Heist)
Viervoudige villa in cottagestijl met Normandische inslag, oorspronkelijk opgetrokken in 1913 als drievoudige villa, zogenaamd "Zonnebloem" (nummer 62), "'t Kersouwke" (nummer 64) en "Violier" (nummer 66); in 1937 vergroot met een bijkomende woning aan de zijde van de Elisabethlaan. Aan deze zijde grote aangelegde tuin, thans behorend bij nummer 62.