Burgerhuis met tuinpaviljoen

Woningen

De bescherming als monument omvat het burgerhuis en het tuinpaviljoen aan de Speelmansrei.

Waarden

De woning met tuinpaviljoen is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde

als in kern 15de-eeuwse woning die van deze bouwfase nog een aantal interieurelementen bewaard zoals een laatgotische natuurstenen haard versierd met Bourgondische kopjes, een lavabonis en balklagen.

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: als duidelijk voorbeeld van een woonhuis 'uit alle eeuwen' i.e. met een kern opklimmend tot de 15de eeuw, een vrij typische 17de-eeuwse trapgevel, enkele 18de-eeuwse interieurelementen en verzorgde T-ramen die in het midden van de 19de eeuw als een innovatie werden beschouwd.

Oude Zak 37 (Brugge)
Diephuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder half schilddak, met kern uit de 15de eeuw. Consoliderende Kunstige Herstelling van 1980-1982 naar ontwerp van architect K. Lansoght.