Site van de Oostmolen: molenaarshuis met stalvleugel en lage annex

Molenaarswoning met stalvleugel en omgeving

Beschrijving

Het molenaarshuis van de Oostmolen, bijgenaamd Kleine Molen, is beschermd als monument. De bescherming omvat het langgestrekte woonhuis met aansluitende stalvleugel en lage annex. In hetzelfde beschermingsbesluit werden de molen en het molenhuis samen met hun omgeving beschermd als dorpsgezicht. De molen werd reeds op 23 december 1942 als monument beschermd. Het achterliggende schuurtje en de mechanische maalderij ten oosten van de molen werden nadien eveneens beschermd als monument op 4 december 2003.

Waarden

Het molenaarshuis met stalvleugel en lage annex is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

Als deel uitmakend van het oud molensite aan de oostelijke rand van Gistel.
Als gaaf bewaard voorbeeld van 19de-eeuwse hoevebouw met typerend gevelparement, indeling en interieur.

sociaal-culturele waarde

Als typevoorbeeld van een gemengd bedrijf met een verwevenheid van agrarische en industriƫle functie.

Site van de Oostmolen

Warandestraat 29, 29A-B (Gistel)
De site van de Oostmolen bestaat uit een windmolen, een molenaarswoning met stalvleugel en annex, een achterliggende schuur en een mechanische maalderij. De Oostmolen is een standaardmolen op torenkot, die zowel als koren- als oliewindmolen dienst doet.