Twee reeksen aaneengesloten arbeidershuizen

Woningen

Beschrijving

De twee reeksen van elk vier aaneengesloten arbeiderswoningen langsheen de Provincieweg te Gistel zijn beschermd als monument. De bescherming omvat het samenstel van vier woningen rechtover de ingang van de parochiekerk Sint-Niklaas te Gistel enerzijds, en het samenstel van vier achteruit gelegen woningen ten noordoosten van de parochiekerk anderzijds.

De reeks huizen is beschermd als monument omwille van het algemeen belang.

Samenstel van vier arbeiderswoningen

Provincieweg 124-130 (Gistel)
Samenstel van vier lage arbeiderswoningen, gelegen tegenover kerk en kerkhof. De nummers 124-126 dateren uit de tweede helft van de 18de eeuw, zie sierlijke jaarankers "1754"; de nummers 130 en 128 (deels) dateren mogelijk uit (de tweede helft van) de 19de eeuw.

Provincieweg 110-116 (Gistel)
Samenstel van vier lage (arbeiders)woningen, te dateren in de tweede helft van de 18de eeuw, aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778) en gelegen in de onmiddellijke nabijheid van de kerk.