Dokterswoning Dr. De Beir

Dokterswoning De Beir

De voormalige dokterswoning De Beir is beschermd als monument.

Waarden

De voormalige dokterswoning De Beir, naar ontwerp van Huib Hoste, is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde

Zijnde de samenwerking tussen architect H. Hoste en kunstschilder V. Sevranckx, pionier van de abstracte kunst in Vlaanderen. Samen ontwierpen ze de inrichting van de woonruimten, onder meer de meubels, alsook de muurschildering in de woonkamer, die mogelijk nog bewaard is onder de huidige beschildering.

in casu architectuurhistorische waarde:
De woning getuigt op een vrijwel unieke wijze van een eigen Vlaamse interpretatie van de toenmalige modernistische ideeën over de-compositie, die Hoste door zijn contacten met De Stijl heeft opgedaan. De de-compositie, die bij Mondriaan, Van Doesburg en zelfs bij Rietveld in lijnen en vlakken plaatsgrijpt, wordt door Hoste in volumes doorgevoerd. Dit is zeer karakteristiek voor het oeuvre van Hoste, en zal een hoogtepunt bereiken in de meergezinswoningbouw van Kapelleveld.
Het geeft aan hoe men in Vlaanderen, reeds in 1924, tot een verwerking kwam van de nieuwe esthetische theorieën die de vergelijking met de ons omringende landen kan doorstaan.
In die zin is het niet overdreven de woning De Beir als internationaal belangrijk te bestempelen daar ze een aantal in het buitenland erkende voorbeelden als het ware voorop loopt. De woning vormt een tijdgenoot en tegenhanger van G. Rietvelds Schröderhuis (1924) te Utrecht dat wettelijk beschermd is als monument.
In deze woning maakt Hoste gebruik van experimentele en niet duurzame materialen. Het was oorspronkelijk niet de bedoeling dat ze eeuwig zou blijven staan. Mede daarom is deze woning zo belangrijk voor de architectuurgeschiedenis.
De vormgeving, het uitgekiende grondplan, met centrale traphal, en het experimentele karakter vormen de intrinsieke waarde van het gebouw.

sociaal-culturele waarde

Als de beste en de meest representatieve realisatie uit H. Hoste architecturaal oeuvre van de periode 1922-1927. Het betreft een internationaal belangrijk architect die erin slaagde de principes van Stijl-beweging op een eigen manier te interpreteren. Tevens speelde hij een pioniersrol in de doorbraak van de moderne functionele architectuur binnen Vlaanderen.

Dumortierlaan 8 (Knokke-Heist)
Zogenaamd "Woning Dr. De Beir". Deze beeldbepalende hoekwoning wordt gebouwd in 1924, in opdracht van Dr. De Beir, naar ontwerp van architect Huib Hoste (Brugge).