Spoorwegstation met inbegrip van sanitair huis

Spoorwegstation van Wervik met sanitair huisje

Het spoorwegstation met inbegrip van sanitair huisje te Wervik, is beschermd als monument.

Waarden

Het spoorwegstation van de N.M.B.S. met inbegrip van het sanitair huisje, is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde, industrieel-archeologische waarde

Als goed voorbeeld van een klein station van het wederopbouwtype, opgetrokken circa 1924, op de plaats van een ouder station dat door een privé-maatschappij was gebouwd langs een spoorlijn die in 1853 - tijdens een internationale bloeiperiode met betrekking tot de bouw van spoorweginfrastructuur door de Société anonyme des chemins de fer de la Flandre Occidentale werd aangelegd; opgericht in een baksteenarchitectuur die voor dit type rijkelijk is voorzien van natuurstenen gevelelementen; waarvan het oorspronkelijke sanitair huisje nog is bewaard; dat een uitbreiding van de stadskern van Wervik heeft gegenereerd; dat ooit van grote regionale betekenis is geweest in het licht van het vervoer van goederen en personen van en naar deze grensstad; dat samen met de stations te Bissegem, Wevelgem, Komen, Vlamertinge het eigen architecturale karakter van de lijn Kortrijk-Poperinge bepaalt.

Station van Wervik met sanitair huis

Stationsstraat (Wervik)
Klein station van circa 1924 van het wederopbouwtype in baksteen met natuurstenen gevelelementen (hoekblokken, tussendorpels van de getoogde, vensters; kettingen; geprofileerde afboording plint; afboording spiegels plaatsnaam). Sanitair huisje van twee traveeën onder zadeldak.