Gedenkteken voor de militaire en de burgerlijke slachtoffers

Oorlogsmonument

Beschrijving

Het gedenkteken voor de militaire en de burgerlijke slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog te Tielt, is beschermd als monument.

Waarden

Oorlogsgedenkteken voor de militaire en burgerlijke doden van Tielt, is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde

Als zijnde een mooi oorlogsgedenkteken met expressionistische inslag van de hand van beeldhouwer Karel Lateur. Door haar opbouw met verschillende nissen valt het gedenkteken van Tielt op binnen het gamma oorlogsgedenktekens.
Karel Lateur, broer van Stijn Streuvels, vestigde zich als zelfstandige beeldhouwer in Brugge: Zijn werk is steeds figuratief en vooral religieus geïnspireerd. Dit oorlogsgedenkteken in Tielt is uitgesproken religieus en funerair, overwinningssymboliek is niet aanwezig. De nadruk in het complex religieus tafereel ligt op de symboliek van het kruisigingstafereel en het lijden van de soldaten. De onderliggende boodschap is dat de wederopstanding van de doden door de lijdende Christus verzekerd wordt.

Als zijnde de materialisatie van het herdenken van een collectief trauma.

Kortrijkstraat (Tielt)
Gedenkteken voor de militaire en de burgerlijke slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog, van de hand van beeldhouwer Karel Lateur en aannemer Edgard Lievens. Het gedenkteken werd ingehuldigd op 6 oktober 1921.