Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Hoeve: erf

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Wijk De Moerdijk met café Torenhof en woningen

Beschrijving

Het erf van de hoeve is beschermd als dorpsgezicht. In hetzelfde beschermingsbesluit worden het boerenhuis en de schuur beschermd als monument, deze gebouwen maken geen deel uit van het dorpsgezicht.

Het erf van de hoeve is beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

Oostendesteenweg 276 (Ichtegem)
Historische hoeve, waarvan de site al herkenbaar is op 16de-eeuwse kaarten, meer bepaald gelegen langsheen de Moerdijkvaart en bereikbaar via een brug over deze vaart. De erftoegang bestaat uit een ijzeren hek tussen beschilderde betonnen pijlers, vermoedelijk daterend uit het eerste kwart van de 20ste eeuw.. De hoevegebouwen klimmen op tot de 18de eeuw, meer bepaald de boerenwoning ten noorden, bestaande uit drie volumes in elkaars verlengde, en de dwarsschuur in vakwerkbouw ten zuiden. De stal ten westen van het erf klimt op tot eind 18de of vroeg 19de eeuw.