Beschermd monument

Stadswoning

Beschermd monument van tot heden

ID
12392
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/12392

Besluiten

Woningen
definitieve beschermingsbesluiten: 26-04-2002  ID: 3846

Rechtsgevolgen

Meer informatie over de rechtsgevolgen van beschermingen vind je op onze website.

Beschrijving

De bescherming als monument omvat de stadswoning aan de Sint-Jakobsstraat, op de hoek met de Speelmansrei. Het naastgelegen nummer 61 is apart als monument beschermd. Beide woningen zijn samen gemotiveerd.



Waarden

Het pand is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde:
- als zijnde twee bouwhistorisch belangrijke panden met een rijke geschiedenis die opklimt voor het pand nummer 61 tot de 13de eeuw en voor het pand nummer 63 tot circa 1300.
- het pand nummer 61 heeft een trapgevel die het resultaat is van een verfraaiende "Kunstige Herstelling" naar ontwerp van architect C. De Wulf en illustreert zijn voorkeur voor barokke elementen. Achter deze gevel gaan gaaf bewaarde constructieve elementen schuil zoals onder meer balklagen.
- het pand nummer 63 heeft een 17de-eeuwse, bakstenen tuitgevel die in 1750 werd voorzien van een pui in classicistische stijl, gekenmerkt door Franse voegen. Het pand heeft een merkwaardige zijgevel met uitkragende gootmuur op laatgotische spitsboogfries en geprofileerde natuurstenen consoles. Het pand bevat vrij unieke constructieve elementen zoals onder meer een kelder met houten balkenzoldering en op de verhoogde begane grond enkele balksleutels van de moerbalken met inschriften.


Aanduiding van

Is de bescherming van

Stadswoning

Sint-Jakobsstraat 63 (Brugge)
Diephuis van drie + drie/één traveeën en twee bouwlagen, en een achtervleugel van drie traveeën + twee traveeën, onder zadeldaken. Laatmiddeleeuwse kern, opklimmend tot het einde van de 14de eeuw.. In 1750 nieuwe pui in classicistiche stijl, waarbij ook de bovenbouw wordt aangepast. Verankerde, beschilderde tuitgevel van baksteen afgewerkt met vlechtingen. Zijgevel met een uitkragende gootmuur op laatgotische spitsboogfries op geprofileerde natuurstenen consoles. Achtervleugel met in het midden tuitgevel.


Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.