Belgische bunker

Belgische mitrailleurspost Eerste Wereldoorlog

De bescherming omvat Belgische mitrailleurspost Vlavlakte uit de Eerste Wereldoorlog.

Waarden

De Belgische mitrailleurspost (W.O. I) Vlavlakte is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

sociaal-culturele waarde

Als materiële getuige van de 'Grooten Oorlog' die de frontstreek jarenlang in zijn greep had en honderdduizenden mensenlevens verwoestte. De Eerste Wereldoorlog was een internationale gebeurtenis bij uitstek, met o.m. de Westhoek als strijdtoneel waar honderdduizenden mannen uit de hele wereld vochten. De herinnering aan de Eerste Wereldoorlog kent nog steeds een breed maatschappelijk en internationaal draagvlak.
Als stille getuige, die door de jarenlange inbedding in het landschap van de frontstreek als het ware deel is gaan uitmaken van het landschap. In de weidse, weinig bebouwde poldervlakte ten westen van Diksmuide zijn nog vrij veel militaire verdedigingsconstructies bewaard gebleven. Hoewel deze militaire constructies slechts een fractie vormen van het gigantische militaire verdedigingsnetwerk dat tijdens de oorlog in het vlakke landschap diende opgebouwd te worden, zijn het waardevolle getuigen van de impact van de Eerste Wereldoorlog op dit open polderlandschap en omgekeerd.

in casu architectuurhistorische waarde:

Als zijnde een Belgische betonnen mitrailleurspost uit 1915. Het betreft een type mitrailleursposten, dat ook later tijdens de oorlog in het geallieerde hinterland zou opgetrokken worden. De meest opvallende typologische kenmerken zijn het kleine, nagenoeg vierkante grondplan en de opbouw van de schietopening met uitsparing eronder voor het plaatsen van een driepoot van een mitrailleur.

in casu militair-historische waarde en historische contextwaarde:

Als zijnde een Belgische mitrailleurspost die in 1915 is opgetrokken. Hierdoor betreft het één van de oudst bewaarde Belgische betonnen militaire constructies uit de oorlog.
Als zijnde een Belgische mitrailleurspost die een onderdeel vormde van een versterking, die aanvankelijk met 'Point d'Appui A' werd aangeduid, later met 'Redoute de I'Erreur'. Samen met een gelijkaardig, iets noordelijk gelegen verdedigingswerk vormde het een essentieel onderdeel van de '3me Ligne Bis', een verdedigingslijn die op zijn beurt behoorde tot de eerste verdedigingslinie.
Als zijnde een militaire constructie die getuigt van de evolutie die de oorlogsvoering tijdens de Eerste Wereldoorlog onderging en waarbij het gebruik van beton voor militaire verdedigingswerken aan belang won.

Belgische mitrailleurpost

Vlastraat (Diksmuide)