Beschermd cultuurhistorisch landschap

Kasteeldomein van Ingelmunster

Beschermd cultuurhistorisch landschap van tot heden

Kasteel van Ingelmunster: park

Beschrijving

Het kasteel van Ingelmunster met park is beschermd als landschap bij regentsbesluit van 20 juni 1947. Het kasteel werd later nog apart beschermd als monument bij koninklijk besluit van 24 april 1974.

Waarden

Het park van het kasteel is beschermd als landschap omwille van het algemene belang gevormd door de:

esthetische waarde

Drie opgaande platanen als herdenkingsbomen in kasteelpark

Stationsstraat (Ingelmunster)
Langs de toegangslaan in het kasteeldomein van Ingelmunster staat een bomengroep van drie opgaande platanen (Plantanus hispanica). Deze bomen werden in 1909 aangeplant, als herdenking aan Koning Leopold II die dat jaar gestorven is. Verder in het park staan nog tal van monumentale bomen, waaronder vermoedelijk ook een vrijheidsboom.

Stationsstraat 1-3 (Ingelmunster)
Omwald kasteel met omringend park, gelegen tussen de Mandel - die de omwalling voedde - en de kerk, waarop het kasteel van oudsher georiënteerd was. Park in landschappelijk stijl met drie platanen, aangeplant als herdenkingsbomen, een gedenkzuil en tuinbruggen. Recentere conciërgewoning en restant van tuinmuur met korfboogpoort en hekken ten noorden. Lange westwaarts georiënteerde dreef naar de voormalige, omgrachte hermitage, later boswachterswoning.