Beschermd monument

Oorlogsmonument ontworpen door Octave Rotsaert en Amédée Dollé

Beschermd monument van tot heden

ID
12366
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/12366

Besluiten

Beluik der Gefusilleerden, ruiterstandbeeld, Canadabrug en oorlogsmonumenten
definitieve beschermingsbesluiten: 26-03-2010  ID: 4698

Rechtsgevolgen

Meer informatie over de rechtsgevolgen van beschermingen vind je op onze website.

Beschrijving

De bescherming als monument omvat de gedenksteen voor de militaire en burgerlijke slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog uit Sint-Andries, een oorlogsmonument ontworpen door Octave Rotsaert, die in uitvoering werd bijgestaan door Amédée Dollé.



Waarden

Gedenksteen voor de militaire en burgerlijke slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog uit Sint-Andries is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde

Als zijnde een oorlogsgedenkteken van de hand van de Brugse beeldhouwer Octave Rotsaert. Rotsaert, geprezen omwille van zijn hoge technische capaciteiten en omschreven als een kunstenaar die op hoog Belgisch niveau wist te presteren, realiseerde voor de stad Brugge verschillende oorlogsgedenktekens in brons. Hier betreft het evenwel een hardstenen gedenkmuur, met de halfverheven voorstelling van een gesneuvelde militair, die door zijn ouders, zijn vrouwen kind beweend wordt. Het gebruikte lettertype doet sterk denken aan de art nouveau.

sociaal-culturele waarde

Als zijnde de materialisatie van het herdenken van een collectief trauma.


Aanduiding van

Is de bescherming van

Oorlogsgedenkteken

Gistelse Steenweg (Brugge)
Gedenkteken voor de militaire en burgerlijke slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog uit Sint-Andries, naar ontwerp van Octave Rotsaert. Het gedenkteken, opgevat als een vrijstaande gedenkmuur met sculpturale voorstellingen in hoogreliëf, werd onthuld in 1920.


Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.