Schandpaal

Geografisch pakket Oudenburg

De 17de-eeuwse schandpaal van Oudenburg is beschermd als monument.

Waarden

De schandpaal, opgesteld voor het portaal van de Onze-Lieve-Vrouwekerk, is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde

De schandpaal is een pijlervormige arduinen constructie met bovenaan een gebeeldhouwd reliëf met een interpretatie van het wapenschild van Oudenburg, bestaande uit de burcht met torens.

historische waarde

De 17de-eeuwse schandpaal is één van de weinige overgebleven West-Vlaamse schandpalen en is een sprekend overblijfsel van het Ancien Regime en meer bepaald de zelfstandige jurisdictie in de stad Oudenburg.

Schandpaal

Marktplein (Oudenburg)
De arduinen zuilvormige constructie is de 17de-eeuwse schandpaal van Oudenburg. Het is één van de weinige overgebleven West-Vlaamse schandpalen en is een sprekend overblijfsel van het Ancien Regime in Oudenburg. De in 1620 vervaardigde schandpaal is opgetrokken in blauwe hardsteen.