Britse militaire begraafplaats met Memorial to the Missing

Britse militaire begraafplaatsen

De Britse militaire begraafplaats met Memorial to the Missing te Mesen, is beschermd als monument.

Waarden

Britse militaire begraafplaats Messines Ridge British Cemetery met Messines Ridge (New Zealand) Memorial to the Missing, is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde, historische waarde

artistieke waarde en historische, in casu architectuurhistorische waarde:
De begraafplaats met gedenkteken is na de oorlog aangelegd op de Messines Ridge, de zo fel bevochten heuvelrug die de omgeving tijdens de oorlog domineerde en waarop de meeste doden die hier begraven liggen, omgekomen zijn. Vanaf de begraafplaats is een schitterend panoramisch zicht op de omgeving mogelijk.
Het gedenkteken voor vermiste Nieuw-Zeelanders is perfect geïntegreerd in de begraafplaats: opgevat als een grote rotonde vormt het de toegang tot de begraafplaats en wordt het bovendien bekroond met het Cross of Sacrifice van de begraafplaats. De architecten Charles Holden en W.C. Von Berg ontwierpen het schuilgebouw in de stijl van die andere New Zealand Memorials to the Missing op andere begraafplaatsen: als een galerij uit witte natuursteen, met colonnade van pseudo-Dorische zuilen.

in casu historische context en militair-historische waarde:
Verzamelbegraafplaats die bijna volledig in het teken staat van de Slag bij Mesen (7-14 juni 1917), met gedenkteken voor Nieuw-Zeelandse vermisten die eveneens tijdens deze slag omgekomen zijn. De Mijnenslag en de daaropvolgende verovering van Mesen is historisch gezien een heel belangrijke gebeurtenis. Vanuit historisch-militair standpunt was het wellicht de eerste keer dat een slag zo goed voorbereid was en zo degelijk uitgevoerd werd.
De begraafplaats werd na de oorlog aangelegd door de concentratie van graven uit de slagvelden en kleinere begraafplaatsen in de omgeving. Er liggen nu 1531 militairen begraven, waarvan er 954 niet meer geïdentificeerd konden worden. Het Messines Ridge Memorial vormt 1 van de 7 gedenktekens voor Nieuw-Zeelandse vermisten, die in België en Frankrijk opgericht zijn.

Messines Ridge British Cemetery met Memorial to the Missing

Nieuwkerkestraat (Mesen)
Britse militaire begraafplaats met doden uit de Eerste Wereldoorlog, naar een ontwerp van Ch. Holden en W.C. Von Berg. De begraafplaats omvat een gedenkteken voor vermiste Nieuw-Zeelanders, bestaande uit een rotonde met een 'Cross of Sacrifice' en de namen van de vermisten ingebeiteld, evenals een schuilgebouw op de begraafplaats zelf, met een galerij met colonnade van pseudo-Dorische zuilen. De ommuurde begraafplaats bevat verder nog een 'Stone of Remembrance' en zes perken met witte grafstenen. Het geheel wordt getooid met bloemperken, struiken en opgaande bomen.