Mechanische maalderij met markerende schoorsteen

Geografisch pakket Reninge

Beschrijving

De voormalige maalderij met schoorsteen, met inbegrip van de cultuurgoederen die er integrerend deel van uitmaken, inzonderheid de bijhorende uitrusting en de decoratieve elementen, te Reninge, is beschermd als monument.

Waarden

De voormalige maalderij met schoorsteen, met inbegrip van de cultuurgoederen die er integrerend deel van uitmaken, inzonderheid de bijhorende uitrusting en de decoratieve elementen, is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

sociaal-culturele waarde

De maalderij werd heropgebouwd naar analogie met het vooroorlogse gebouw en vormt - mede door de hoog opgetrokken schoorsteen - een beeldbepalend element van historische continuiteit in het straatbeeld van de Zwartestraat en bij uitbreiding in het dorpsbeeld.

industrieel-archeologische waarde

Als zijnde een mechanische maalderij met bewaarde maalinrichting met onder meer twee koppel maalstenen in een houten steenkist, een galg en een graanzuiveraar teruggaand op een koornstoommolen die circa 1882 een aanvang nam en na de Eerste Wereldoorlog heropgebouwd werd. Het volume van de maalderij met markerende straatgevel met poort, laadvenster en bewaard katrolsysteem onder afdakje en de geringde bakstenen schoorsteen geven de voormalige functie als industrieel gebouw binnen de dorpskern aan. Deze maalderij vormt als dusdanig de meest duidelijke verwijzing naar een verwerkende industrie binnen het landbouwdorp Reninge.

in casu architectuurhistorische waarde:
Als zijnde een mechanische maalderij die teruggaat op een koornstoommolen van voor de Eerste Wereldoorlog waarvan de opbouw circa 1882 een aanvang nam. Voor de Eerste Wereldoorlog vormde deze mechanische maalderij slechts één van ambachtelijke of verwerkende nijverheden binnen het kleine dorp (er waren ook een brouwerij, een melkerij en meerdere windmolens). De mechanische maalderij aan de Zwartestraat is één van de weinige ambachtelijke gebouwen die te Reninge heropgebouwd werden.

Mechanische maalderij

Zwartestraat (Lo-Reninge)
Mechanische maalderij met markerende schoorsteen, grotendeels heropgebouwd in de jaren 1920. De maalderij vormt een eenheid met het samenstel van burgerhuizen aan de Dorpplaats nummers 2-3 op de hoek met de Zwartestraat nummer 3 voorheen Herberg St-Hubert.