Militaire keuken Belgisch leger

Belgische militaire keuken Gapaardhoek

Beschrijving

De voormalige militaire keuken van het Belgische leger met waterput uit de Eerste Wereldoorlog te Pollinkhove, is beschermd als monument.

Waarden

Militaire keuken Gapaardhoek is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu architectuurhistorische waarde:
Als voorbeeld van bakstenen infrastructuur, waarvan de eenvoudige en snelle bouwwijze typerend is voor de Belgische bakstenen militaire infrastructuur uit de Eerste Wereldoorlog. Het betreft met name een geelbakstenen constructie van een halve steen dik, verstevigd met muurpijlers van één baksteen breed, onder een laag zadeldak uit bitumen. De erg eenvoudige bakstenen constructie wordt gemarkeerd door een schoorsteen, die verwijst naar de oorspronkelijke keukenfunctie.

historische waarde

Als laatst bewaard voorbeeld van een Belgische bakstenen militaire keuken uit de Eerst Wereldoorlog. Het gebouw vormt een uiterst zeldzame materiële getuige van de inrichting van een kantonnement achter de Belgische frontlinie. Het kantonnement aan de Gapaardhoek (Pollinkhove) werd uitgebouwd met diverse militaire gebouwen en installaties, waaronder bakstenen hoofdkeukens. Deze bakstenen gebouwen zijn vermoedelijk na mei 1917 opgetrokken, toen het in de Belgische sectoren relatief rustig was en er meer manschappen achter het front ter beschikking waren.

sociaal-culturele waarde

Als unieke materiële getuige van de wijze waarop tijdens de Grooten oorlog het leven van de Belgische militairen op halve rust in een kantonnement achter het front georganiseerd was.

Romanestraat (Lo-Reninge)
Voormalige militaire keuken uit de Eerste Wereldoorlog van het Belgische leger.