Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Stadskern Lo

De historische stadskern van Lo te Lo-Reninge, is beschermd als stadsgezicht.

De stadskern van Lo is beschermd als stadsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde, sociaal-culturele waarde

historische waarde en sociaal-culturele, in casu stedenbouwkundig-morfologische waarde:
Het betreft een gaaf bewaard plattelandsstadje met een typische stadsaanleg gegroeid uit de middeleeuwse bestuurlijke-juridische indeling, met latere uitloper van de bebouwing in west-richting naar de Lovaart, omsloten door de ovaalvormige middeleeuwse stadsgracht. Bovendien bewaart dit stadje, voorzien van de Vatevijver op het marktplein, een typische kleinstedelijke architectuur opklimmend tot de 16de eeuw, doch met voornamelijk 19de-eeuws uitzicht, met daarnaast enkele historiserende, heropgebouwde panden.

Stadskern Lo

Breydelstraat, Gravestraat, Hogebrugstraat, Markt, Noordstraat, Ooststraat, Oude-eiermarkt, Rozestraat, Weststraat, Willem Van Loolaan, Zuidstraat (Lo-Reninge)

19de-eeuws burgerhuis

Noordstraat 28 (Lo-Reninge)
19de-eeuws burgerhuis van twee bouwlagen onder zadeldak.

19de-eeuwse nutsgebouwen

Noordstraat 7A (Lo-Reninge)
19de-eeuwse nutsgebouwen vermoedelijk horend bij de voormalige brouwerij Verlende. Verankerd roodbakstenen volume van anderhalve bouwlaag onder steil pannen zadeldak, aansluitend lager volume met schuifpoort.

19de-eeuwse stadswoning

Noordstraat 30 (Lo-Reninge)
19de-eeuwse stadswoning met beraapte lijstgevel van twee bouwlagen onder zadeldak. Aansluitend lager nutsgebouw met poort.

Oude-eiermarkt 5 (Lo-Reninge)
19de-eeuws rijhuis van anderhalve bouwlaag onder vernieuwd pannen zadeldak. Witgeschilderde baksteenbouw, rechthoekige muuropeningen onder strek. Bewaard 19de-eeuws witgeschilderd houtwerk, op de begane grond met kruisindeling en groengeschilderde luiken.

19de-eeuwse stadswoning met bewaarde winkelpui

Noordstraat 22 (Lo-Reninge)
Laag 19de-eeuwse stadswoning onder pannen mansardedak. Gele baksteenbouw met bewaarde 19de-eeuwse winkelpui.

Brouwerij 't Damberd

Hogebrugstraat 1 (Lo-Reninge)
Brouwerij zogenaamd 't Damberd confer gezandstraald glas in het bovenlicht van de deur. De brouwerij heeft een erg belangrijke ligging net ten westen van en buiten de stadsomwalling en de Westpoort met de Caesarsboom. De brouwerij werd voor het eerst vermeld in 1449 en bewaart zijn 17de-eeuws hooghuis.

Brouwerij Sint-Jozef

Markt 17A (Lo-Reninge)
Oorspronkelijk typisch 19de-eeuws brouwerijgebouw van anderhalve bouwlaag met poortdoorrit, kelderluiken en trapje naar de centrale deur, witgeschilderde baksteenbouw, halfronde venstertjes met kleine roedeverdeling in de halve verdieping.

Brouwerij Verlende

Noordstraat 3 (Lo-Reninge)
Het huidige hotel gaat terug op de voormalige nu zwaar verbouwde 19de-eeuwse brouwerij Verlende. Bewaard ijzeren hekken aan de straat, toegangsdreef met oude linden. De site van deze brouwerij gaat terug op een woongedeelte van de abdij aangeduid op een schilderij van de Sint-Pietersabdij uit 1648.

Weststraat 1 (Lo-Reninge)
Burgerhuis met witbepleisterde lijstgevel uit de tweede helft van de 19de eeuw.

Hogebrugstraat 15 (Lo-Reninge)
Imposant burgerhuis uit het begin van de 19de eeuw, als dusdanig reeds aangeduid op het primitief percelenplan van circa 1835. Rechts aansluitend, lage poorttravee. Dubbelhuis van verankerde baksteenbouw met getoogde muuropeningen en natuurstenen trapje tussen postamenten.

Hogebrugstraat 23 (Lo-Reninge)
Licht vooruitspringend burgerhuis vermoedelijk uit de jaren 1930. Accentuering van de getoogde muuropeningen, de poort en de puilijst door rode baksteen.

Hogebrugstraat 29 (Lo-Reninge)
Burgerhuis met bakstenen lijstgevel uit de 19de eeuw. Gereinigd geelbakstenen parement met echthoekige muuropeningen onder strek. Bewaarde geschilderde kozijnconstructies. Lagere poortdoorgang.

Markt 8 (Lo-Reninge)
Burgerhuis, in de jaren 1920 heropgebouwd. Inslag van de regionale baksteenarchitectuur confer de kozijnconstructies met kleine roedeverdeling, gevat in korf- of tudorboognissen, en de trapgevel.

Markt 18 (Lo-Reninge)
Burgerhuis uit de tweede helft van de 19de eeuw. Eenvoudige bakstenen lijstgevel, rechthoekige muuropeningen onder strek.

Noordstraat 7 (Lo-Reninge)
Smal burgerhuis uit de jaren 1920-1930, met geelbakstenen parement met art-deco-inslag.

Ooststraat 5 (Lo-Reninge)
Klein burgerhuis uit de jaren 1920. Lichte inslag van de art deco confer het parement van sierbaksteen met siermetselwerk en de halfronde erker, benadrukt door bolbekroning.

Ooststraat 6 (Lo-Reninge)
Burgerhuis met geelbakstenen lijstgevel uit de jaren 1920, met korfbogige muuropeningen gevat in dito nissen.

Ooststraat 22-24 (Lo-Reninge)
Nummer 22. Burgerhuis, heropgebouwd in de jaren 1920 doch rijkelijker uitgewerkt dan de overige panden, met inslag van de regionale baksteenarchitectuur. Rechts aansluitend nummer 24, voormalig nutsgebouw met uitgewerkte verhoogde halsgevels.

Weststraat 27 (Lo-Reninge)
Burgerhuis uit de 19de eeuw met geelbakstenen lijstgevel, rechthoekige muuropeningen onder strek.

Weststraat 26 (Lo-Reninge)
Burgerhuis uit de jaren 1920. Geelbakstenen diephuis met geleding door middel van lisenen.

Weststraat 22B (Lo-Reninge)
Burgerhuis uit de tweede helft van de 19de eeuw met bakstenen lijstgevel met getoogde muuropeningen. Bewaarde winkelpui met geleding door pilasters, en vensters met rolluikkasten. Boven de winkelpui, polychroom wapenschild.

Burgerhuis Camerlynck

Hogebrugstraat 27 (Lo-Reninge)
Burgerhuis Camerlynck in zijn huidige vorm uit het laatste kwart van de 19de eeuw, destijds drukkerij en woning van rijksveearts. Het huidige huis heeft wellicht nog een kern die tot voor 1835 opklimt. Bakstenen lijstgevel afgelijnd door kroonlijst op klossen, pannen zadeldak.

Burgerhuis en stadswoningen

Hogebrugstraat 26-30 (Lo-Reninge)
Burgerhuis uit de tweede helft van de 19de eeuw. Links aansluitend gekanteelde poorttravee. Aansluitend nummers 28-30, 19de-eeuwse stadswoningen met deels gewijzigde muuropeningen.

Burgerhuis met winkelpui

Hogebrugstraat 16 (Lo-Reninge)
Burgerhuis met markerende winkelpui. Het huis dateert van circa 1905. Geelbakstenen lijstgevel afgelijnd door gootlijst op uitgewerkte klossen. Houten witgeschilderde winkelpuien brede poort waarboven laaddeur.

Markt 7 (Lo-Reninge)
Handelspand uit de jaren 1920 met een inslag van de art deco confer het parement van gele sierbaksteen en de uitgewerkte erker en breed dakvenster met siermotieven.

Burgerhuis uit de jaren 1920

Breydelstraat 3 (Lo-Reninge)
Burgerhuis uit de jaren 1920. Gele baksteenbouw refererend aan de traditionele streekgebonden baksteenarchitectuur. Dakkapel met uitgewerkt aandak en topstuk. Bewaard houtwerk onder meer kozijnconstructies met kleine roedeverdeling in de bovenlichten.

Burgerhuis uit het eerste kwart van de 20ste eeuw

Hogebrugstraat 31 (Lo-Reninge)
Burgerhuis uit het eerste kwart van de 20ste eeuw. Roodbakstenen parement met eclectische inslag. Links, poort en aansluitend tweebeukig 19de-eeuws nutsgebouw met korfboogpoort.

Burgerhuizen

Hogebrugstraat 11-13, 11A-B (Lo-Reninge)
Breed burgerhuis vermoedelijk uit de jaren 1920 met typische elementen. Links aansluitend dubbelhuis vermoedelijk met 19de-eeuwse kern.

Burgerhuizen

Weststraat 17-19 (Lo-Reninge)
Burgerhuizen uit de tweede helft van de 19de eeuw. Nummer 17: geelbakstenen lijstgevel van twee bouwlagen, afgelijnd door middel van kroonlijst op klossen. Nummer 19: bredere roodbakstenen lijstgevel van twee en een halve bouwlaag.

Burgerhuizen en stadswoningen

Hogebrugstraat 38-44 (Lo-Reninge)
Burgerhuizen en stadswoningen uit de tweede helft van de 19de eeuw. Bepleisterde en witgeschilderde parementen en deels bewaarde gootlijsten op klossen.

Caesarsboom, eeuwenoude taxus

Weststraat (Lo-Reninge)
Aan de voet van de Westpoort te Lo, op de overgang tussen de Weststraat en de Hogebrugstraat, staat een eeuwenoude taxus (Taxus baccata), de zogenaamde Caesarsboom. De taxus is een historische boom die samen met de Westpoort de overgang tussen de omwalde (en vroeger ommuurde) vestingstad en het buitengebied markeert.

Eclectisch burgerhuis van 1899

Weststraat 6 (Lo-Reninge)
Eclectisch burgerhuis van 1899 confer jaarsteen in de borstwering. Parement van rode baksteen met gebruik van arduin voor banden en sierelementen zoals sluit- en aanzetstenen, en de balkonconsoles.

Gasthof De Zwaan

Breydelstraat 1 (Lo-Reninge)
Gasthof De Zwaan confer uithangbord, uit de jaren 1920. Wederopbouw van vooroorlogse herberg met zelfde naam. Gele baksteenbouw refererend aan de traditionele streekgebonden baksteenarchitectuur.

Gedenkteken voor de militaire doden van de Eerste Wereldoorlog

Markt (Lo-Reninge)
Gedenkteken voor de militaire doden van de Eerste Wereldoorlog uit Lo. Het gedenkteken werd op 30 september 1923 onthuld in aanwezigheid van de beeldhouwer Antoon Van Parys uit Deinze.

Herberg De Engel

Hogebrugstraat 25 (Lo-Reninge)
Vermoedelijk in kern 18de-eeuwse herberg De Engel confer nieuwe opschriften; naar verluidt wel historische herbergnaam. Gele verankerde baksteenbouw boven gepekte plint. Links, poort en twee opkamertraveeën.

Herenhuis

Weststraat 2 (Lo-Reninge)
Herenhuis uit de 19de eeuw, tot voor enkele decennia deeluitmakend van het brouwerijcomplex Rouzée. De site met brouwerswoning en brouwerij is reeds aangeduid op het primitief percelenplan van circa 1835. Breed burgerhuis van zes traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak.

Historische hoeve

Hogebrugstraat 32 (Lo-Reninge)
De hoeve is als site met omringende boomgaard reeds aangeduid op de Ferrariskaart van 1770-1778 met een viertal losse bestanddelen. Ten noorden van het erf, boerenhuis met 18de-, mogelijk 17de-eeuwse kern. De beboomde tuin aan de straatzijde is afgezet met een ijzeren hekwerk op bakstenen muurtje.

Hoekhuis

Markt 24 (Lo-Reninge)
Hoekpand heropgebouwd in de jaren 1920. Diephuis met trapgevel, in het gevelveld medaillon met pelikaan.

Hoekpand

Ooststraat 4 (Lo-Reninge)
Oorspronkelijk een samenstel van twee panden, heropgebouwd in de jaren 1920. Gele baksteenbouw met markerende trapgevel.

Rozestraat 2B (Lo-Reninge)
Restant van hoevetje uit de jaren 1920 met bewaard schuurtje aan de straat en achterin gelegen stalletje. Gele baksteenbouw, schuurtje met korfboogpoort geflankeerd door getoogde deuren.

Kapelanie

Oude-eiermarkt 9 (Lo-Reninge)
De kapelanie werd oorspronkelijk in 1630 gebouwd als gastenverblijf en kapelanie van de Sint-Pietersabdij. Zware beschadiging tijdens de Eerste Wereldoorlog; heropgebouwd naar ontwerp van de architecten C. Pil en H. Carbon. Baksteenarchitectuur met historiserende en regionalistische inslag.

Kleine hoeve

Gravestraat 2 (Lo-Reninge)
Klein hoevetje met boerenwoning met geïncorporeerde stal van 1906 volgens het jaartal in gele baksteen in de rechter zijgevel. Haaks nutsgebouw van gele baksteen uit de jaren 1920. Weide afgezoomd met knotpopulieren.

Kleine tweegezinswoning

Noordstraat 20 (Lo-Reninge)
Voormalige lage tweewoonst onder zadeldak. Witgekalkte baksteenbouw met 18de-eeuwse kern.

Klooster van de Grauwe zusters

Markt 11 (Lo-Reninge)
Aaneengesloten complex bestaande uit verscheidene vleugels van twee bouwlagen opgetrokken in verankerde gele baksteen onder leien zadeldak, met uitzondering van haakse 18de-eeuwse uitbouw. Fraai geheel voornamelijk getypeerd door de regionale Vlaamse-renaissancestijl. Het bouwvolume van kapel, doksaal, keuken en mogelijks ook de haakse uitbouw gaan wellicht terug op de fase van 1493. Circa 1550, 1560, 1654-1655 en in de 18de eeuw: uitbreiding van het klooster. 1922-1926: gedeeltelijke wederopbouw en herstellingswerken naar ontwerp van architecten Charles Pil en Henri Carbon uit Oostende.

Ommuurd kerkhof met herdenkingskapel

Oude-eiermarkt (Lo-Reninge)
De ommuring dateert uit de wederopbouwperiode na de Eerste Wereldoorlog. Lage geelbakstenen muur onder ezelsrug, onderbroken door de toegang tot het kerkhof ten oosten, een grafkapel ten noorden en een herdenkingskapel voor de burgerslachtoffers van de Eerste Wereldoorlog.

Oostelijke toegang tot het kerkhof van Lo

Ooststraat (Lo-Reninge)
Oostelijke toegang uit de jaren 1920. Geelbakstenen poortgebouwtje met tuitgevel en vlechtingen, korfboogpoort. Rechts aansluitend, muur met korfboogfries.

Parochiekerk Sint-Petrus

Noordstraat 1A (Lo-Reninge)
Laatgotische hallenkerk met 13de-eeuws koor, die tot 1797 zowel dienst deed als augustijner abdijkerk van de Sint-Pietersabdij en als parochiekerk. De kerk werd in de Eerste Wereldoorlog grotendeels verwoest, en omstreeks 1919-1924 wederopgebouwd onder leiding van architect J. Coomans, grotendeels naar vooroorlogs model. De plattegrond ontvouwt: hallenkerk met driebeukig schip van vier traveeën; licht uitspringend transept met armen van één travee en rechte sluiting; in oksel van noordelijke transeptarm kleine vierkante traptoren; vieringtoren; zijkoren en hoofdkoor met rechte sluiting; in noordoostelijke hoek sacristie van twee traveeën. Verankerde gele baksteenbouw, met ijzerzandsteen, rode baksteen en kalkzandsteen bij de vroegere fases.

Pastorie Sint-Petrusparochie

Noordstraat 1 (Lo-Reninge)
Pastorie teruggaand op het voormalig abtsgebouw van de Sint-Pietersabdij. Imposant vrijstaand volume van twee bouwlagen onder zadeldak, gelegen in voortuin met muurtje en hekken. Grosso modo L-vormige plattegrond die teruggaat op de plattegrond van 1782, doch door uitbouw met nutsgebouwen in de wederopbouwperiode uitgegroeid tot onregelmatige U-vorm.

Samenstel van burgerhuizen

Ooststraat 7-9 (Lo-Reninge)
Samenstel van burgerhuizen heropgebouwd in de jaren 1920, met inslag van de regionale baksteenarchitectuur.

Ooststraat 8-10 (Lo-Reninge)
Samenstel van burgerhuizen, heropgebouwd in de jaren 1920. Geelbakstenen pilastergevel met deels bewaard houtwerk met kleine roedeverdeling.

Samenstel van burgerhuizen uit de jaren 1920

Hogebrugstraat 20-22 (Lo-Reninge)
Samenstel van burgerhuizen uit de jaren 1920. Markerende korfbogige muuropeningen. Het middelste huis is uitgewerkt met puntgevel met uitgewerkte houten gevelaflijning.

Samenstel van stadswoningen

Ooststraat 11-13 (Lo-Reninge)
Samenstel van kleine, lage stadswoningen onder pannen mansardedak, heropgebouwd in de jaren 1920.

Weststraat 29-31 (Lo-Reninge)
Samenstel van eenvoudige bakstenen lijstgevels uit de tweede helft van de 19de eeuw, aansluitend bij de Westpoort. Nummer 29 met bewaarde rolluikkasten.

Zuidstraat 1-3 (Lo-Reninge)
Samenstel van historische panden, teruggaand op de 18de eeuw zie onder meer muurankers 1722 bij nummer 1. Verankerde baksteenbouw onder zadeldaken. Het rechter pand aan de Zuidstraat nummer 1 heeft quasi volledig zijn 18de-eeuwse structuur bewaard.

Zuidstraat 7-9 (Lo-Reninge)
Samenstel van stadswoningen in spiegelbeeldschema, uit de jaren 1920.

Samenstel van stadswoningen uit de tweede helft van de 19de eeuw

Hogebrugstraat 34-36 (Lo-Reninge)
Samenstel van stadswoningen uit de tweede helft van de 19de eeuw. Lijstgevel afgelijnd door geprofileerde gootlijst onder zadeldak.

Site met duiventoren van Sint-Pietersabdij

Noordstraat (Lo-Reninge)
Duiventoren van 1710, zie metselaarstekens in witte baksteen, behorend tot de abdijhoeve van de voormalige Sint-Pietersabdij. Achthoekige duiventoren in gele baksteen van drie bouwlagen onder met leien beklede torenhelm. Ten oosten van de duiventoren, achterin gelegen sterk verbouwd voormalig hoevebestanddeel van de abdij.

Stadhuis van Lo

Markt 1 (Lo-Reninge)
Beeldbepalend gebouw met belfort gelegen aan de noordoostzijde van de Markt. In 1565-1566 bouwde meestermetser Joos Staesin een nieuw stadhuis in regionale renaissancestijl ter vervanging van het oude. Confer de jaarankers 1566 bouwde hij naast het stadhuis een half vrijstaand torenvolume, belfort, om er de stadsklok en een kleine beiaard in op te hangen. Meermaals gerestaureerd en uitgebreid.

Stadspomp

Markt (Lo-Reninge)
De stadspomp op het Vateplein is een verzorgde ijzeren armpomp. De smalle gebogen tuit en de arm zijn geïntegreerd in een monumentale arduinen zuil op dito vierkante sokkel.

Stadswoning

Hogebrugstraat 24 (Lo-Reninge)
Stadswoning uit het eerste kwart van de 20ste eeuw. Markerende trapgevel en muuropeningen gevat in een tudorboognis. Rechts aansluitend laag nutsgebouw met geschilderde houten dakkapellen met makelaar. Rechts aansluitend gekanteelde poorttravee.

Stadswoning

Breydelstraat 8 (Lo-Reninge)
Smal pand met parement uit de jaren 1930 met gele sierbaksteen verlevendigd door motieven en uitgewerkte fries van bruine baksteen; tevens band met cementtegels.

Stadswoning

Breydelstraat 11 (Lo-Reninge)
Stadswoning met lijstgevel uit de jaren 1920. Parement van sierbaksteen, gebruik van rode baksteen voor strekken en banden.

Stadswoning

Markt 12 (Lo-Reninge)
Smal diephuis met uitgewerkte trapgevel, vermoedelijk heropgebouwd na de Eerste Wereldoorlog.

Stadswoning

Markt 23 (Lo-Reninge)
Smal diephuis met trapgevel, in de jaren 1920 heropgebouwd. Baksteenarchitectuur met inslag van de regionale art deco.

Stadswoning

Noordstraat 12 (Lo-Reninge)
Laag dubbelhuis onder pannen zadeldak, in kern 18de-eeuws, doch met verbouwde zij- en achtergevels.

Stadswoning

Ooststraat 18 (Lo-Reninge)
Smal, laag huis, heropgebouwd in 1922. Inslag van de regionale baksteenarchitectuur, zie de uitgewerkte korfboog- en rondboognissen met druiplijst en de trapgevel.

Stadswoning

Ooststraat 20 (Lo-Reninge)
Stadswoning, heropgebouwd in de jaren 1920. Inslag van de regionale baksteenarchitectuur zie de uitgewerkte korfboog- en tudorboognissen met druiplijst.

Stadswoning

Weststraat 20 (Lo-Reninge)
In kern 19de-eeuwse pand met bakstenen geschilderde lijstgevel.

Stadswoning

Weststraat 24 (Lo-Reninge)
Smal en laag pand van anderhalve bouwlaag, wellicht oorspronkelijk een samenstel met nummer 26. In zijn huidige vorm kreeg het pand wellicht na de Eerste Wereldoorlog een nieuw parement. Gele baksteenbouw met sierankers. Uitgewerkte trapgevel.

Stadswoning

Weststraat 28 (Lo-Reninge)
Laag huisje uit de tweede helft van de 19de eeuw, oorspronkelijk mogelijk een samenstel vormend met nummer 24. Lijstgevel van anderhalve bouwlaag afgelijnd door kroonlijst op klossen.

Stadswoning

Zuidstraat 2 (Lo-Reninge)
19de-eeuwse lijstgevel onder vernieuwd pannen zadeldak, afgelijnd door middel van gootlijst op klossen. Links aansluitend, hogere poorttravee met laadvenster.

Stadswoning

Zuidstraat 4 (Lo-Reninge)
Smal huis van drie traveeën en anderhalve bouwlaag onder zadeldak met rechthoekige muuropeningen onder strek.

Stadswoning

Zuidstraat 5 (Lo-Reninge)
Laag huisje uit het eerste kwart van de 20ste eeuw. Met schijnvoegen gecementeerd parement, pannen mansardedak.

Stadswoning

Zuidstraat 15 (Lo-Reninge)
Smal burgerhuis uit de jaren 1920. Eclectische baksteenarchitectuur met uitgewerkte puntgevel.

Stadswoning

Zuidstraat 26 (Lo-Reninge)
Laag pand uit de jaren 1920. Handels- of nijverheidsfunctie zie de poorttravee en het laadvenster in het getrapte dakvenster.

Stadswoning

Hogebrugstraat 19 (Lo-Reninge)
Resterend linker pand van oorspronkelijk samenstel van twee traditionele bakstenen lijstgevels uit de 19de eeuw.

Stadswoning met houten winkelpui

Hogebrugstraat 4 (Lo-Reninge)
Stadswoning uit de tweede helft van de 19de eeuw. Bakstenen lijstgevel met getoogde muuropeningen. Deels bewaard houtwerk met geometrische indeling van de bovenlichten. Houten winkelpui tussen pilasters.

Stadswoning met kleine winkelpui

Weststraat 21 (Lo-Reninge)
Stadswoning uit het einde van de 19de eeuw of het begin van de 20ste eeuw met op de begane grond kleine winkelpui. Bewaard houtwerk, mogelijk uit de jaren 1920, op de begane grond met markerende rolluikkasten en winkelpui, bovenlichten met gelede roedeverdeling.

Stadswoning met winkelpui

Hogebrugstraat 21 (Lo-Reninge)
Stadswoning met een bepleisterde lijstgevel uit het einde van de 19de eeuw. Winkelpui onder I-balk met rozetten.

Stadswoningen uit de jaren 1920

Hogebrugstraat 3-5 (Lo-Reninge)
Heropgebouwde woningen uit de jaren 1920 ter vervanging van twee tijdens de Eerste Wereldoorlog vernietigde huizen met een gelijkaardig bouwvolume.

Vrijstaand burgerhuis bij de stadsomwalling

Weststraat 34 (Lo-Reninge)
Vrijstaand burgerhuis bij de stadsomwalling, in de jaren 1920 heropgebouwd met inslag van de regionale baksteenarchitectuur.

Wederopbouw burgerhuis

Markt 6 (Lo-Reninge)
Burgerhuis, in de jaren 1920 heropgebouwd, met inslag van de regionale baksteenarchitectuur.

Markt 21 (Lo-Reninge)

Wederopbouw hoekhuis

Markt 3 (Lo-Reninge)
Hoekpand, in de jaren 1920 heropgebouwd, met inslag van de regionale baksteenarchitectuur.

Markt 16 (Lo-Reninge)
Laag hoekpand, heropgebouwd in 1924 confer jaarsteen. inslag van de regionale baksteenarchitectuur confer de uitgewerkte druiplijsten, de baksteenfriezen en het houtwerk met kleine roedeverdeling.

Wederopbouw stadswoning

Zuidstraat 14 (Lo-Reninge)
Smal, laag huisje onder mansardedak. Verzorgde wederopbouw uit de jaren 1920, met referentie aan de traditionele baksteenarchitectuur.

Westpoort

Enige restant van de vroegere stadversterkingen van het middeleeuwse Lo, die in 1581-1582 op last van de hertog van Anjou en de Prins van Oranje werden geslecht. Bakstenen poortgebouw ietwat naar voor in de wal geplaatst.