Huis De Witte Poorte

Woningen

Beschrijving

De bescherming als monument omvat het achterhuis met 13de-eeuwse kern van de stadswoning De Witte Poorte.

Waarden

Het pand, zogenaamd De Witte Poorte is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: als zijnde een bouwhistorisch belangrijk pand gebouwd op een groot en diep perceel. Het achterhuis bevat elementen die wijzen op een 13de-eeuwse kern zoals het gebruik van Doornikse kalksteen voor het parement en de waterlijsten en de kelder met bewaarde moer- en kinderbalken. Het geheel aan bewaarde constructieve elementen maken van dit huis een bouwhistorisch belangrijk pand.

Jan van Eyckplein 6 (Brugge)
Huis De Witte Poorte, bestaande uit voorhuis, binnenplaats en achterhuis. Huidig uitzicht van 1922 naar ontwerp van architect Albrecht Seys. Voorhuis met een verankerde bakstenen trapgevel in neo-Brugse stijl op arduinen plint. Monumentaal achterhuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak met aanbouw van drie traveeën op L-vormige plattegrond, met oude kern uit vermoedelijk het vierde kwart van de 13de eeuw.