Britse militaire begraafplaats Pond Farm Cemetery

Britse militaire begraafplaatsen

De Britse militaire begraafplaats Pond Farm Cemetery met toegangspad is beschermd als monument.

Waarden

De Britse militaire begraafplaats Pond Farm Cemetery met toegangspad is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde, historische waarde

artistieke waarde en historische, in casu architectuurhistorische waarde:
Typisch Britse begraafplaats ontworpen door Charles Holden en W.H. Cowlishaw. Karakteristieke elementen zijn de natuurstenen ommuring, het natuurstenen schuilgebouw, met een dak uit witte natuurstenen blokken en het Cross of Sacrifice dat op een verhoogd perk is geplaatst. Het geheel wordt getooid met bloemperken, struiken en sierappels.

in casu de historische context en militair-historische waarde:
Begraafplaats in juli 1916 aangelegd door de 3rd Rif1e Brigade en de 8th Buffs. Ze bleef in gebruik door gevechtseenheden en medische posten tot in oktober 1917. In april en september 1918 werden nogmaals bijzettingen verricht. Er liggen nu 296 Britten en vijf Duitsers. Meer dan de helft van de Britten behoorde tot Ierse regimenten.

Pond Farm Cemetery

Vrooilandstraat (Heuvelland)
Britse militaire begraafplaats met doden uit de Eerste Wereldoorlog, ten noordwesten van Wulvergem. De begraafplaats is ontworpen door Charles Holden (hoofdarchitect) en W.H. Cowlishaw (uitvoerend architect). Kenmerkend zijn de ommuring en het schuilgebouw uit natuursteen, de witte 'Cross of Sacrifice' en grafstenen en het smeedijzeren toegangshekken. Het geheel wordt getooid met bloemperken, struiken en opgaande bomen.