Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Parochiekerk Sint-Bartholomeus met omgeving

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Geografisch pakket Pollinkhove

Beschrijving

De omgeving van de Sint-Bartholomeuskerk met het kerkhof en de hoeve zogenaamd het Pollinkhof te Pollinkhove, is beschermd als dorpsgezicht.

Waarden

De omgeving van de Sint-Bartholomeuskerk met het kerkhof en de hoeve zogenaamd het Pollinkhof, is beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu architectuurhistorische waarde:
Het Pollinkhof is een erg belangrijke hoeve binnen de dorpsstructuur van Pollinkhove, ten oosten van de Sint-Bartholomeuskerk, en gelegen in een relatief ongerepte omgeving. Het Pollinkhof vormde samen met het verdwenen kasteel het foncier van de heren van Pollinkhove. Het kasteel verdween in de 18de eeuw, wellicht bevond het zich op de opperhofsite die tot circa 1876 nog omwald was. De oorspronkelijke opperhof-/ neerhof structuur blijkt uit de Ferrariskaart (1770-1778) en het primitief percelenplan (circa 1835), en is ondanks het dempen van de omwalling van het opperhof nog goed afleesbaar op het terrein.
Het voormalige foncier van de heren van Pollinkhove heeft een markerende ligging ten oosten van en in de onmiddellijke nabijheid van de Sint-Bartholomeuskerk. De geschiedenis van dit foncier, van de heren van Pollinkhove en van de Sint-Bartholomeuskerk is dan ook erg verweven. De huidige kerk in de dorpskern zou circa 1554 ontstaan zijn vanuit een kapel van de heren van Pollinkhove. Er is dus een heel sterke complementariteit tussen de kerk (religieuze overheid) en het kasteel van de heren van Pollinkhove (heerlijke overheid) .
De site van het Pollinkhof en de Sint-Bartholomeuskerk bepaalt in hoge mate de dorpskern van Pollinkhove, zowel vanaf de Pollinkhovestraat (dorpscontext) als vanaf de Lovaart en de Vaartstraat (ongerepte landelijke context met lage weiden bij de Lovaart).
De volgende constellatie is zowel landschappelijk als bouwkundig van erg groot belang:
1) ten oosten het neerhof, een in kern 18de-eeuwse hoeve, met markerend volumespel van de gaaf bewaarde witgekalkte bestanddelen onder pannen zadeldaken, tussen het neerhof en de Lovaart een laag gelegen, natte huisweide met historisch permanent grasland, deze weide is op de Ferrariskaart (1770-1778) reeds aangegeven als moerassige weide;
2) tussen de Sint-Bartholomeuskerk en het neerhof, de archeologisch erg belangrijke site van het opperhof met de circa 1876 gedempte omwalling, hier stond wellicht het kasteel van de heren van Pollinkhove;
3) de Sint-Bartholomeuskerk, een bakstenen hallenkerk, aansluitend bij de regionale baksteengotiek met een markerende vieringtoren met vier bakstenen hoektorentjes en dito spits met hogels. Rond de kerk is het kerkhof bewaard met voornamelijk grafstenen uit de eerste helft van de 20ste eeuw, evenals het gedenkteken voor de militaire en burgerlijke slachtoffers van de Eerste en de Tweede Wereldoorlog.

sociaal-culturele waarde

Als zijnde een heel beeldbepalende site met lage weide, neerhof met hoevegebouwen, het voormalige opperhof, de kerk en het kerkhof in het centrum van het kleine dorp Pollinkhove. Deze site tussen de Lavaart en de Pollinkhovestraat, en de verwevenheid tussen het Pollinkhof als voormalig foncier van de heren van Pollinkhove en de Sint-Bartholomeuskerk is erg belangrijk voor het culturele erfgoed en de geschiedenis van het kleine dorp Pollinkhove.

Gedenkteken voor de slachtoffers van beide wereldoorlogen

Pollinkhovestraat (Lo-Reninge)
Hardstenen gedenkteken in de vorm van een cenotaaf met aan het hoofdeinde een kruis, voor de slachtoffers van beide wereldoorlogen, opgericht in 1919 op initiatief van het Verbond der Vlaamse Oud-Strijders, naar ontwerp van Alfons Noseda.

Hoeve Pollinkhof

Vaartstraat 2 (Lo-Reninge)
Het is een erg beeldbepalende in kern 18de-eeuwse hoeve. Ten zuiden van het erf, boerenhuis met dakruiter, 18de-eeuws uitzicht, doch met 19de-eeuwse uitbreiding. Ten zuidwesten van het boerenhuis, tabaksast van circa 1876. Ten noorden van het erf, lange stal, oorspronkelijk teruggaand op twee kortere stallen die circa 1876. Dwarsschuur met geïncorporeerde stal en wagenhuis, teruggaand tot circa 1750.

Parochiekerk Sint-Bartholomeus met kerkhof

Pollinkhovestraat 2a (Lo-Reninge)
Georiënteerde hallenkerk te midden van een kerkhof met haag, bomenrij en recent laag geelbakstenen muurtje met betonnen deksteen. Op het kerkhof is onder meer een oorlogsgedenkteken en een Brits militair ereperk terug te vinden. Over de vroegste geschiedenis van dit laatgotische bedehuis uit de 16de eeuw is bijzonder weinig geweten tot de brand van 1853. 1854-1858: heropbouw van de kerk naar voorgaand model onder leiding van architect P. Buyck, mits afwijkingen.